Radovi u centru - završena Gimnazijska, popločavanje Trga slobode u završnoj fazi, novi trotoari u Ulici Kralja Petra Prvog

Uprkos visokim temperaturama, radovi u centru Zrenjanina ne prestaju i veći deo predviđenih zahvata je završen ili se privodi kraju. S obzirom da grad za tačno mesec dana organizuje prvu veću manifestaciju na Trgu slobode - prvenstvo Srbije u bič-voleju, odbojci na pesku, od 7. do 9. avgusta, sigurno je da će centralni gradski trg biti spreman da primi učesnike i publiku na tom sportskom događaju.
 
 
Popločavanje Trga slobode je, praktično, završeno, osim manjeg segmenta između Gradske kuće i Narodnog muzeja, koji bi trebalo da bude završen tokom nekoliko narednih dana. Pločnikom je u potpunosti spojena Ulica Kralja Aleksandra sa Gradskom kućom, čime je formiran novi pešački koridor, koji će sigurno biti izuzetno atraktivan i frekventan nakon stavljanja u funkciju, ali i predstavljati prostrani plato sa velikim mogućnostima za organizovanje različitih manifestacija.
 
 
U toku je i rešavanje pojedinih zaostalih "džepova" na obodima nove pešačke zone, poput prostora oko buduće fontane ispred Gradske biblioteke. Sledi postavljanje novih stubova javne rasvete, izgradnja veće i manje fontane i, tokom jeseni, sadnja drvoreda, sa ukupno 32 stabla.
 
U potpunosti su završeni složeni infrastrukturni radovi ispod nivoa tla u delu Gimnazijske ulice od Jevrejske do Svetozara Markovića, pa je ta ulica sada celom dužinom u funkciji, sa novim pešačkim stazama i kolovozom izvedenim u kamenoj kocki. Danas ili sutra očekuje se i završetak radova na postavljanju kocke na raskrsnici Gimnazijske i Jevrejske, isped prodavnice "Idea", a preostalo je još da se pokrije odvod za atmosferske padavine duž ulice i završi mali segment kolovoza na ukrštanju sa ulicom Svetozara Markovića.
 
 
 
Nakon što su urađeni novi kolovoz i trotoari u delu Ulice Cara Dušana, od njenog početka do "magistrale", u toku su radovi na popločavanju behatonom trotoara u Ulici Kralja Petra Prvog. Uklonjena je dotrajala asfaltna podloga, umesto koje će biti postavljene dvobojne behaton ploče, sa reljefnom stazom namenjenom slepim i slabovidim osobama. Na raskrsnici ove dve ulice i Savezničke i Slobodana Bursaća ubuduće neće biti semafora, jer je Ulica Kralja Petra, proširenjem pešačke zone, sada postala "slepa" i saobraćaj će se u njoj odvijati samo do ulaza u parking Gradske kuće ili za parkiranje vozila s obe strane, kao i do sada.
 
 
 
 
Treba napomenuti da je i u ovoj ulici predviđeno postavljanje drvoreda, što će biti učinjeno nakon završetka svih radova, tokom jeseni i prema planu za ozelenjavanje, čija je izrada u toku.