Rekonstrukcija vrelovodne mreže smanjuje gubitke

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišao je danas zajedno sa direktorom Gradske toplane Aleksandrom Starčevićem, radove na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda koji se izvode u sklopu KfW IV programa. 

Reč je o rekonstrukciji trase od 800 metara, od zgrade Hitne pomoći, odnosno ulice Narodne omladine do ulice Vojvode Petra Bojovića, a radove izvodi konzorcijum "Strabag"A.G. iz Austrije i "Logstor" S.R.L iz Rumunije, sa podizvođačima. 

 

 

Zamenik Santovac je podsetio da je Grad Zrenjanin zajedno sa Gradskom toplanom ušao u program KfW i da se od 2012. godine ušlo u kompletnu rekonstrukciju magistralnog vrelovoda. 

- Moram napomenuti da je ukupna vrednost celokupnih radova, zajedno sa pogonom, oko sedam miliona evra. Ono što je činjenica jeste da mi želimo da obezbedimo kvalitetno grejanje i da ćemo sa rekonstrukcijom vrelovoda smanjiti gubitke u mreži i na taj način omogućiti i jeftinije grejanje, što i jeste osnova svih ovih radova - rekao je Santovac.

 

 

On je dodao da će Grad Zrenjanin shodno sadašnjim promenama nastalim u cenama gasa, ukoliko one ostanu na tom nivou, smanjiti cene grejanja i omogućiti građanima Zrenjanina jeftinije grejanje u odnosu na prethodne sezone.

- Ipak, to će se desiti onog trenutka, uoči početka grejne sezone, kada budemo konkretno znali cenu gasa. Realno gledano, po sadašnjim cenama energenta, može se očekivati niža cena grejanja, posebno imajući u vidu i smanjenje gubitaka u mreži - dodao je Santovac.

 

 

Govoreći o radovima na rekonstrukciji vrelovodne mreže, Aleksandar Starčević je takođe istakao da je je reč o nastavku radova u sklopu programa KfW i da bi radovi u ovoj ulici trebalo da budu završeni do 20. jula.

- Nakon toga, selimo se na Bagljaš gde će se raditi prelaz preko pruge i još dve deonice u tom naselju. Time ćemo imati rekonstruisan ceo Bagljaš i imaćemo novu i mnogo efikasniju mrežu. Svi ovi radovi koji se izvode u sklopu KfW, rade se kako bismo imali male gubitke, da građani plaćaju ono što potroše kroz tarifni sistem, u skladu sa time izaći će i nova uredba Vlade po kojoj će se određivati cena daljinskog grejanja za sve gradove. Sve nedoumice oko nekih troškova, o kojima građani sada razgovaraju, biće razrešene - rekao je Starčević, dodajući da će svi radovi biti završeni do početka grejne sezone.

 

 

 

Starčević je takođe govorio o ceni daljinskog grejanja koju plaćaju korisnici u našem gradu.

- Ukoliko cena gasa ostane na ovom nivou cene u prvom kvartalu, očekujemo sniženje cene grejanja za oko 15 odsto, ali sve to zavisiće od cene energenata na svetskom tržištu - rekao je direktor Gradske toplane.

On je u izjavi novinarima rekao i to da će zbog radova na rekonstrukciji vrelovoda, devastirana Plankova bašta biti dovedena u prvobitno stanje i zamolio građane za razumevanje jer je reč o ozbiljnim radovima koji se obavljaju jednom u 30-40 godina. 

 

 

Trenutno je zbog radova na magistralnom vrelovodu zatvorena ulica Vojvode Petra Bojovića i to u delu od ulice Carice Milice do ulice Save Tekelije.