Santovac u Botošu: završavamo sportsku salu i nastavljamo ulaganja u atarske puteve

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac posetio je juče mesnu zajednicu Botoš i sa predsednikom Saveta MZ Branislavom Lazićem obišao neke od investicija u koje je Grad Zrenjanin uložio značajna finansijska sredstva. Urađeno je sedam kilometara atarskog puta od Botoša prema susednom Orlovatu, a opremanje sportske sale nalazi se u završnoj fazi i prema rečima Santovca, Grad Zrenjanin rešen je da ovu izuzetno značajnu investiciju u najkraćem roku, u toku ove godine, privede kraju.
 
 
Botoš i Orlovat međusobno su udaljeni svega devet kilometara, ali postojeći put preko brane na Tamišu često, zbog plavljenja, onemogućava tu komunikaciju, pa su stanovnici ovih mesta primorani da se vraćaju čak do Zrenjanina ne bi li stigli iz jednog u drugo selo. Stoga je razumljivo kakav značaj ima ovaj, za sada samo atarski put, kome nedostaje još oko dva kilometra do potpunog završetka, a kako se juče moglo čuti, i to bi ubrzo trebalo da bude rešeno.
- Naši stari su ovom trasom vekovima pešice odlazili do Orlovata – veli Branislav Lazić i zahvaljuje lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu na razumevanju za probleme Botošana.
 
 
- Naše selo je selo mladih i selo poljoprivrednika, kojima ovaj put najviše i znači i u selo se ulaže s punim razlogom. Nije to samo ulaganje u Botoš, već je to istovremeno i ulaganje u Banatski Despotovac, Tomaševac i Orlovat, sela koja su nam najbliža. Oni koriste i naše atarske puteve, a deca iz njihovih sela imaće sigurno priliku da se bave sportom u sali koju završavamo. Rode sleću i u naše selo i na jesen će 26 prvaka krenuti u školu, isto toliko je u predškolskom uzrastu, a u obdaništu je oko 40 dece, što je za selo od 1900 stanovnika jako lep broj. Dosta mladih ostaje na selu – ističe Lazić.
 
 
Botoš je i sportsko selo, a posebno su uspešni rvači i stonoteniseri koji su ovde ponikli. Završetak sportske sale, tri decenije od početka izgradnje, donosi ne samo sportske, već i druge razvojne perspektive. U izgradnju sale je tokom protekle četiri godine uloženo tridesetak miliona dinara, nakon što se godinama pre toga nije radilo ništa. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina obećava skori završetak ove, ali i sportskih sala u Aradcu i Mihajlovu.
- Ulaganja u naseljena mesta realizuju se kroz više segmenata, kroz infrastrukturno opremanje sela, izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, sportskih sala, atarskih puteva, ali nam je želja da u svakom mestu postoji i taj društveni život, da svako selo ima neku svoju specifičnu manifestaciju koju bi pomagao i finansirao grad i da to bude "brend" tog sela, kao i da svako selo ima bar jedan sportski klub oko kog bi se okupljali mladi i usmeravali ka zdravom životu i načinu razmišljanja. Cilj nam je i da u naseljenim mestima otvorimo određene proizvodne pogone, da u svakom mestu bude bar jedan takav, kako bi deo stanovništva koji se ne bavi poljoprivredom imao mogućnosti za ostvarenje egzistencije, a samim tim i za ostanak u svom selu – naglasio je Santovac.
 
 
Osvrnuvši se na pomoć poljoprivrednicima, Santovac je podsetio na aktuelnu, izuzetno zapaženu akciju dodele 60 visokokvalitetnih steonih junica stočarima.
- Uradili smo ono što smo i obećali, raspisali konkurs, potpisali ugovore, većem broju naših poljoprivrednika dodelili junice. Završen je uvoz iz Austrije, one se trenutno nalaze u Srbiji, u karantinu i kako smo najavili pre petnaestak dana, krajem avgusta očekujemo i zvaničnu dodelu junica proizvođačima s kojima su potpisani ugovori.