Trideset odsto više intervencija

Zbog izuzetno visokih temperatura vazduha u našem gradu, zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišao je danas Službu hitne medicinske pomoći  kako bi sa nadležnima - direktorom Doma Zdravlja Miodragom Subićem, načelnikom Službe hitne mopoći Salkom Vujićem i načelnikom Komunalne policije Igorom Virijevićem, razgovarao o situaciji u Gradu Zrenjaninu i preduzetim merama.

 

 

- Ovde smo danas da se uverimo kako se služba prilagodila ovoj situaciji, šta je urađeno od onoga što smo od njih dodatno zahtevali kako bi se izašlo u susret građanima jer smo svesni da će pri ovim temperaturama broj onih koji se javljaju lekarima Hitne pomoći biti uvećan. Zadovoljan sam onim što smo danas mogli da čujemo, a posebno mi je drago jer je Grad Zrenjanin obezbedio dodatna sredstva za kupovinu novih vozila i što je ova služba dobro organizovala - rekao je Santovac.

Govoreći o potrebama građana tokom dana kada su temperature vazduha izuzetno visoke, Santovac je podsetio i da je preduzeće “Vodovod i kanalizacija” danas izašlo sa podacima o bunarima koji su u funkciji.

 

 

- Želimo da pomognemo građanima na sve moguće načine, u skladu sa mogućnostima Grada. Moram istaći naše slabosti u ovom trenutku, a na čemu moramo raditi u budućem periodu. Bolje je biti iskren i reći da slabosti postoje, nego reći da je sve idealno - rekao je on i ukazao da Zrenjanin nema cisterne za snabdevanje pijaćom vodom, ali da se kao alternativa mogu koristiti javni bunari.

- Ovo je jasan signal, svima nama, da moramo da radimo na kupovini cisterne koja će u svakom trenutku, jedna ili dve, biti na usluzi građanima. Žao mi je što ne možemo to sada da uradimo, ali to mora biti prioritet u narednom periodu - kazao je i podsetio da Vojska Srbije raspolaže sa jednom cisternom koja će u slučaju potrebe biti na raspolaganju građanima.

 

 

Doktor Salko Vujić specijalista urgentne medicine, načelnik Hitne pomoći Zrenjanin, je rekao da je u poslednja tri dana povećan intenzitet intervencija za 30 odsto, što je, kako je rekao, za oko 30 pacijenata dnevno više, pored toga, dispečerski centar je opterećen budući da daje savete pacijentima.

- Najčešće reagujemo zbog sunčanice i toplotnog udara, ali i zbog povećanog broja intervencija kod hroničnih bolesnika - rekao je on uz savet da se bez preke potrebe ne izlazi u vremenu od 10 do 17 časova i konzumira što više tečnosti.