Vodovod i kanalizcija: Ispravni ulični bunari obeleženi belom bojom

JKP „Vodovod i kanalizacija" trenutno, na teritoriji grada Zrenjanina, raspolaže sa 27 javnih uličnih bunara.

Na osnovu ugovora potpisanog između JKP „Vodovod i kanalizacija" i „Zavoda za javno zdravlje" Zrenjanin, Zavod četiri puta godišnje vrši kontrolu vode iz javnih uličnih bunara (JUB) kada se vrši fizičko-hemijska provera, mikrobiološka i provera na arsen. Broj trenutnih ispravnih bunara je promenljiva kategorija jer se odmah nakon dobijanja rezultata preduzimaju mere dezinfekcije hlorisanjem mikrobiološki neispravnih bunara nakon čega se ponavlja mikrobiološka analiza vode u Zavodu za javno zdravlje, što najčešće rezultira povećanjem broja ispravnih uličnih bunara.

 

 

 

Bitno je napomenuti, da građani slabo koriste ulične bunare što nepovoljno utiče na kvalitet vode u njima, jer kad se bunari ne koriste i ne vrši se ispumpavanje vode kvalitet vode se pogoršava. Iz tih razloga radnici JKP „Vodovod i kanalizacija" više puta nedeljno obilaze ulične bunare i vrše ispumpavanje vode da bi se zadržao postojeći kvalitet vode u njima.

 

Zbog visokih temperatura JKP "Vodovod i kanalizacija" sprovešće u narednih nedelju dana vanrednu kontrolu kvaliteta vode javnih uličnih bunara i o rezultatima obavestiti javnost.

 

Da građani ne bi bili u nedoumici da li je voda u uličnom bunaru ispravna za piće ili ne, vrši se redovno obeležavanje JUB-a na osnovu kontrolom dobijenih rezultata. Ispravni bunari su obeleženi belom bojom na vrhu konstrukcije bunara. Neispravni bunari sa fekalnim i koli-bakterijama su odmah isključeni iz upotrebe skidanjem ručke za pumpanje sa konstrukcije JUB-a, a neispravni bunari sa ostalim bakterijama su u upotrebi(hlorišu se i ponovo proveravaju), alisu obojeni zelenom bojom na vrhu konstrukcije.