Čenćani se pripremaju za letnju sezonu - uređuju se jezera i završava gasifikacija

Mesna zajednica Čenta, u saradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i omladincima iz tog sela, organizovala je proteklih dana akciju čišćenja i uređenja Čenćanskih jezera. Ovo izletište pripremljeno je za dolazak meštana i njihovih gostiju, a u Čenti su aktuelni i radovi na gasifikaciji sela, koji su u završnoj fazi. Akciji na jezerima je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je potom i obišao radove na gasifikaciji u dve ulice.

On je rekao da Čenćanska jezera predstavljaju turistički potencijal koji treba razvijati, jer se nalaze, praktično, blizu leve obale Dunava koji na toj lokaciji, u dužini od osam kilometara, pripada teritoriji Grada Zrenjanina.  
- Od ušća Tise do ušća rukavca Tamiša Dunav protiče našom teritorijom, a Čenta je podjednako udaljena od Beograda, Zrenjanina i Pančeva. Veće jezero površine je 2,5 kvadratna kilometra i duboko do 15 metara u centralnom delu, tako da nudi pogodnosti za kupanje i ribolov. Okolina jezera takođe je zanimljivo mesto za izlete i boravak u prirodi - objašnjava Radišić. 

U akciji koja je organizovana, očišćena su i sama jezera i prostor oko njih, pokošena je trava, uklonjeno suvo granje, nasuta zemlja i poravnate neravnine, uređen prostor oko igrališta, stolova i klupa. 

Jezera su nastala izlivanjem vode iz rukavca reke Tamiš, sedamdesetih godina devetnaestog veka, kada je nabujala voda stvorila udubljenje i zadržala se u novom koritu do današnjih dana. Prilaz jezerima je sa dolme uz rukavac Tamiša, a pored jezera je travnat i pošumljen prostor, sa stoletnim stablima koje u letnjim danima pružaju mogućnost za miran boravak u prijatnoj hladovini.  

Pri kraju su i radovi na gasifikaciji sela, čiji je investitor JP “Srbijagas”. Čenta je jedno od naseljenih mesta na teritoriji Zrenjanina koje do sada nije imalo gasnu mrežu, a zahvaljujući investicionim ulaganjima u gasnu infrastrukturu od preko 14 miliona evra, Grad Zrenjanin i “Srbijagas” sprovešće gasifikaciju u svim naseljenim mestima i omogućiti priključenje građana na mrežu pod najpovoljnijim uslovima. 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5631/Centa_akcija_0.jpg