Ukinuto vanredno stanje, ostaju na snazi vanredne mere, sutra zaseda Gradski štab za vanredne situacije

Narodna skupština Republike Srbije donela je juče odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, proglašenog 15. marta. Na celoj teritoriji Republike Srbije ostaju na snazi pojedine vanredne mere u borbi protiv zaraze izazvane koronavirusom. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sazvao je za sutra sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj će biti donete odgovarajuće odluke u nadležnosti Grada Zrenjanina.

Ukidanjem vanrednog stanja u potpunosti se ukida zabrana kretanja za građane, uključujući i starije od 65 godina, ali je preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da najstariji i dalje više vremena provode u svojim domovima. Prestaje i angažovanje vojske u civilne svrhe. Od ponedeljka, 11. maja, počinju da rade dečji vrtići i dnevni boravak u školama. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Na snazi ostaju vanredne mere, posebno one koje se tiču lične zaštite građana i socijalnih kontakta. Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima. Fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Škola ostaje onlajn, ne rade bioskopi i pozorišta. Do daljeg treba izbegavati kontakte, poput zagrljaja i rukovanja.

Vanredno stanje u Srbiji bilo je na snazi 53 dana. Zabeležen je 9.791 slučaj zaraze koronavirusom, dok je 203 ljudi preminulo od posledica infekcije. U Zrenjaninu je, prema podacima Ministarstva zdravlja Republike Srbije i vladinog Kriznog štaba, zabeleženo 25 slučajeva zaraze, bez smrtnog ishoda. Zrenjanin je ostao među gradovima sa najmanjim brojem obolelih, a u odnosu na ukupan broj slučajeva u Srbiji, to procentualno iznosi svega 0,25 odsto.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5625/Grad_0.jpg