Укинуто ванредно стање, остају на снази ванредне мере, сутра заседа Градски штаб за ванредне ситуације

Народна скупштина Републике Србије донела је јуче одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, проглашеног 15. марта. На целој територији Републике Србије остају на снази поједине ванредне мере у борби против заразе изазване коронавирусом. Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић сазвао је за сутра седницу Градског штаба за ванредне ситуације, на којој ће бити донете одговарајуће одлуке у надлежности Града Зрењанина.

Укидањем ванредног стања у потпуности се укида забрана кретања за грађане, укључујући и старије од 65 година, али је препорука Кризног штаба Владе Републике Србије да најстарији и даље више времена проводе у својим домовима. Престаје и ангажовање војске у цивилне сврхе. Од понедељка, 11. маја, почињу да раде дечји вртићи и дневни боравак у школама. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

На снази остају ванредне мере, посебно оне које се тичу личне заштите грађана и социјалних контакта. Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима. Физичка дистанца од два метра остаје на снази, као и забрана јавних окупљања. Шетња је дозвољена, али никако у групи. Школа остаје онлајн, не раде биоскопи и позоришта. До даљег треба избегавати контакте, попут загрљаја и руковања.

Ванредно стање у Србији било је на снази 53 дана. Забележен је 9.791 случај заразе коронавирусом, док је 203 људи преминуло од последица инфекције. У Зрењанину је, према подацима Министарства здравља Републике Србије и владиног Кризног штаба, забележено 25 случајева заразе, без смртног исхода. Зрењанин је остао међу градовима са најмањим бројем оболелих, а у односу на укупан број случајева у Србији, то процентуално износи свега 0,25 одсто.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5625/Grad_0.jpg