Poslednja etapa 60. međunarodne biciklističke “Trke kroz Srbiju” startovala iz Zrenjanina

Zrenjanin je danas bio domaćin učesnicima jubilarne, 60. međunarodne biciklističke “Trke kroz Srbiju”, koji su na poslednju etapu krenuli sa Trga slobode, tačno u 13 časova. Nakon vožnje kroz gradske ulice, 150 biciklista iz 30 zemalja krenulo je ka cilju trke, Novom Sadu, vozeći kroz naselja Stajićevo, Perlez, Titel, Vilovo, Šajkaš, Đurđevo i Žabalj. 
 
Pre nego što je označio start u Zrenjaninu, učesnike trke pozdravio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, poželeo im dobrodošlicu i uspeh u trci. Zahvalio se Biciklističkom savezu Srbije i organizatorima trke što su uvrstili naš grad među domaćine, kao još jednu potvrdu dobre saradnje Grada Zrenjanina s nacionalnim sportskim savezima i mogućnosti da naš grad organizuje značajne sportske događaje. 
 
 

- Zrenjanin je uvek bio grad sporta, sada i kao “Evropski grad sporta” za 2021. godinu i to jasno pokazuje da grad ulaže u sportsku infrastrukturu i klubove, a jedno od priznanja je i što danas imamo priliku da budemo domaćini veoma zanimljive i značajne “Biciklističke trke kroz Srbiju”. Trudićemo se da i u narednom periodu ulažemo u sport, organizujemo ovakve i slične događaje i da nas u tome prepoznaju svi nacionalni sportski savezi - poručio je Santovac.
 
Njemu je simbolično uručena i žuta majica, koju je Gradu Zrenjaninu, u ime učesnika, potpisao i poklonio vodeći takmičar u generalnom plasmanu, Slovak Martin Haring, član ekipe “Dukla” iz Banske Bistrice.
 
 

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović rekao je da će današnja trka, zbog ravničarskog terena, biti izuzetno brza i interesantna i zahvalio se Gradu Zrenjaninu na gostoprimstvu i pruženoj pomoći u organizaciji trke. 
 
Na ovogodišnjoj “Trci kroz Srbiju”, najpoznatijoj i najprestižnijoj biciklističkoj trci na ovim prostorima, vožene su ukupno tri etape, a ukupna dužina staze iznosi 450 kilometara. Drugu godinu zaredom trka je startovala u Republici Srpskoj, iz Istočnog Sarajeva, a domaćini su bili još Zlatibor, Mionica, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad.
 
 
 
Trka kroz Srbiju je uvrštena u zvaničan kalendar Međunarodne biciklističke Federacije, koja je propisala najoštrije mere zaštite od koronavirusa. Te mere zaštite, prema rečima direktora Trke kroz Srbiju Vladimira Kuvalje i sportskog direktora Saše Gajičića podignute su na još viši nivo tokom samog takmičenja na našoj najznačajnijoj trci.
 
Zainteresovanost ekipa za učešće bila je velika, a pored ekipa i vozača iz Holandije, Belgije, Nemačke, Rusije, Austrije, Italije, Francuske i čitavog regiona, na našim drumovima se posle dugo vremena pojavila i jedna ekipa iz Španije – tim Kaha Rural.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5750/BiciklistiZrenjanin0.jpg