Последња етапа 60. међународне бициклистичке “Трке кроз Србију” стартовала из Зрењанина

Зрењанин је данас био домаћин учесницима јубиларне, 60. међународне бициклистичке “Трке кроз Србију”, који су на последњу етапу кренули са Трга слободе, тачно у 13 часова. Након вожње кроз градске улице, 150 бициклиста из 30 земаља кренуло је ка циљу трке, Новом Саду, возећи кроз насеља Стајићево, Перлез, Тител, Вилово, Шајкаш, Ђурђево и Жабаљ. 
 
Пре него што је означио старт у Зрењанину, учеснике трке поздравио је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, пожелео им добродошлицу и успех у трци. Захвалио се Бициклистичком савезу Србије и организаторима трке што су уврстили наш град међу домаћине, као још једну потврду добре сарадње Града Зрењанина с националним спортским савезима и могућности да наш град организује значајне спортске догађаје. 
 
 

- Зрењанин је увек био град спорта, сада и као “Европски град спорта” за 2021. годину и то јасно показује да град улаже у спортску инфраструктуру и клубове, а једно од признања је и што данас имамо прилику да будемо домаћини веома занимљиве и значајне “Бициклистичке трке кроз Србију”. Трудићемо се да и у наредном периоду улажемо у спорт, организујемо овакве и сличне догађаје и да нас у томе препознају сви национални спортски савези - поручио је Сантовац.
 
Њему је симболично уручена и жута мајица, коју је Граду Зрењанину, у име учесника, потписао и поклонио водећи такмичар у генералном пласману, Словак Мартин Харинг, члан екипе “Дукла” из Банске Бистрице.
 
 

Председник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић рекао је да ће данашња трка, због равничарског терена, бити изузетно брза и интересантна и захвалио се Граду Зрењанину на гостопримству и пруженој помоћи у организацији трке. 
 
На овогодишњој “Трци кроз Србију”, најпознатијој и најпрестижнијој бициклистичкој трци на овим просторима, вожене су укупно три етапе, а укупна дужина стазе износи 450 километара. Другу годину заредом трка је стартовала у Републици Српској, из Источног Сарајева, а домаћини су били још Златибор, Мионица, Пожаревац, Београд, Зрењанин и Нови Сад.
 
 
 
Трка кроз Србију је уврштена у звaничан календар Међународне бициклистичке Федерације, која је прописала најоштрије мере заштите од коронавируса. Те мере заштите, према речима директора Трке кроз Србију Владимира Куваље и спортског директора Саше Гајичића подигнуте су на још виши ниво током самог такмичења на нашој најзначајнијој трци.
 
Заинтересованост екипа за учешће била је велика, а поред екипа и возача из Холандије, Белгије, Немачке, Русије, Аустрије, Италије, Француске и читавог региона, на нашим друмовима се после дуго времена појавила и једна екипа из Шпаније – тим Каха Рурал.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5750/BiciklistiZrenjanin0.jpg