Obeležen veliki jubilej Crvenog krsta Zrenjanina - 140 godina postojanja i kontinuiranog rada

Povodom obeležavanja 140 godina postojanja i rada Crvenog krsta Zrenjanin, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura organizovao je prijem u Gradskoj kući za Dragana Radovanovića, predsednika Crvenog krsta Srbije, Ljubomira Miladinovića, generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije, Dejana Ukropinu, predsednika Crvenog krsta Vojvodine i Boška Mitrašinovića, sekretara Crvenog krsta Vojvodine, kao i za Aleksandru Tanasijević, sekretara Crvenog krsta Zrenjanin.
 
 
 

Posle prijema, gradonačelnik Salapura prisustvovao je i svečanoj akademiji koja je povodom obeležavanja značajnog jubileja Crvenog krsta Zrenjanin organizovana u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”.
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je rekao da je, kada neka gradska institucija ili organizacija obeleži 140 godina postojanja i rada, to već sam po sebi izuzetan jubilej, vredan svake pažnje i dostojan poštovanja. 
- A kada 140 godina obeležava jedna humanitarna i dobrovoljna organizacija, koja predstavlja sinonim za pružanje različite pomoći ljudima u nevolji, onda je to više od jubileja, više od obične proslave, to je godišnjica na ponos i čast svima nama, a posebno Gradu Zrenjaninu i njegovim stanovnicima - rekao je gradonačelnik Salapura uputivši, u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, svim članovima i volonterima Crvenog krsta srdačne i iskrene čestitke.
 
 
 

On je naglasio da Grad Zrenjanin u Crvenom krstu uvek nalazi pouzdane i sigurne partnere i saradnike, a najočigledniji primer za to jeste njihov doprinos u borbi protiv pandemije.  
 
Gradonačelnik Salapura je, kako je sinoć rečeno, višestruki dobrovoljni davalac krvi, koji je do sada krv darovao preko 35 puta, a ideju davalaštva godinama neumorno širi prevashodno među mladim ljudima, sportistima i sportskim radnicima; promoter zdravih stilova života, inicijator akcije „Sportom za bolje sutra“ zahvaljujući kojoj je pomognut značajan broj mladih u stanju socijalne potrebe ali i pružena neophodna podrška volonterskom servisu Crvenog krsta Zrenjanin. 
 
Na svečanosti se, između ostalih, obratila i Aleksandra Tanasijević koja je govorila o aktuelnom trenutku u kom se Organizacija nalazi, kao i o monografskoj publikaciji povodom jubileja i izložbenoj postavci.  
 
 
 
 
Kratak i bogato ilustrovan osvrt na burnu i bogatu prošlost, tokom koje je zrenjaninski Crveni krst postao prepoznatljiv i daleko van sredine u kojoj deluje, materijalizovan je i sažet u okviru monografske publikacije. U pitanju je knjiga pod nazivom „Tradicija humanosti“, čiji su autori dr Filip Krčmar, Aleksandra Tanasijević i Vesna Karavida, a u prikupljanje materijala i njeno pisanje uložen je dvogodišnji trud, koji je pratio sveobuhvatnu i zamašnu potragu za ljudima i događajima koji su obeležili stočetrdesetogodišnju istoriju zrenjaninskog Crvenog krsta. 
 
U sklopu umetničkog programa učestvovali su zrenjaninski srpski hor „Sveti Serafim Sarovski“ i Duo Kordis.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5783/140_godina_ck_zrenjanin_0.jpg