Обележен велики јубилеј Црвеног крста Зрењанина - 140 година постојања и континуираног рада

Поводом обележавања 140 година постојања и рада Црвеног крста Зрењанин, градоначелник Зрењанина Симо Салапура организовао је пријем у Градској кући за Драгана Радовановића, председника Црвеног крста Србије, Љубомира Миладиновића, генералног секретара Црвеног крста Србије, Дејана Укропину, председника Црвеног крста Војводине и Бошка Митрашиновића, секретара Црвеног крста Војводине, као и за Александру Танасијевић, секретара Црвеног крста Зрењанин.
 
 
 

После пријема, градоначелник Салапура присуствовао је и свечаној академији која је поводом обележавања значајног јубилеја Црвеног крста Зрењанин организована у Народном позоришту “Тоша Јовановић”.
 
Обраћајући се присутнима, градоначелник је рекао да је, када нека градска институција или организација обележи 140 година постојања и рада, то већ сам по себи изузетан јубилеј, вредан сваке пажње и достојан поштовања. 
- А када 140 година обележава једна хуманитарна и добровољна организација, која представља синоним за пружање различите помоћи људима у невољи, онда је то више од јубилеја, више од обичне прославе, то је годишњица на понос и част свима нама, а посебно Граду Зрењанину и његовим становницима - рекао је градоначелник Салапура упутивши, у име Града Зрењанина и у своје лично име, свим члановима и волонтерима Црвеног крста срдачне и искрене честитке.
 
 
 

Он је нагласио да Град Зрењанин у Црвеном крсту увек налази поуздане и сигурне партнере и сараднике, а најочигледнији пример за то јесте њихов допринос у борби против пандемије.  
 
Градоначелник Салапура је, како је синоћ речено, вишеструки добровољни давалац крви, који је до сада крв даровао преко 35 пута, а идеју давалаштва годинама неуморно шири превасходно међу младим људима, спортистима и спортским радницима; промотер здравих стилова живота, иницијатор акције „Спортом за боље сутра“ захваљујући којој је помогнут значајан број младих у стању социјалне потребе али и пружена неопходна подршка волонтерском сервису Црвеног крста Зрењанин. 
 
На свечаности се, између осталих, обратила и Александра Танасијевић која је говорила о актуелном тренутку у ком се Организација налази, као и о монографској публикацији поводом јубилеја и изложбеној поставци.  
 
 
 
 
Кратак и богато илустрован осврт на бурну и богату прошлост, током које је зрењанински Црвени крст постао препознатљив и далеко ван средине у којој делује, материјализован је и сажет у оквиру монографске публикације. У питању је књига под називом „Традиција хуманости“, чији су аутори др Филип Крчмар, Александра Танасијевић и Весна Каравида, а у прикупљање материјала и њено писање уложен је двогодишњи труд, који је пратио свеобухватну и замашну потрагу за људима и догађајима који су обележили сточетрдесетогодишњу историју зрењанинског Црвеног крста. 
 
У склопу уметничког програма учествовали су зрењанински српски хор „Свети Серафим Саровски“ и Дуо Kордис.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5783/140_godina_ck_zrenjanin_0.jpg