Iz brodogradilišta “Bomeks” porinut najveći brod ikada izrađen u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas, u brodogradilištu “Bomeks” kraj Perleza, svečanom porinuću hemikal rečnog tankera, najvećeg koji je do sada proizveden u brodogradilištu u našem gradu. Njemu je pripala čast da razbije bocu šampanjca o trup broda, što je tradicionalni običaj prilikom prvog porinjanja broda u vodu. 
 
Svečanom porinuću prisustvovali su i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i druge brojne zvanice. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je lokalna administracija u prethodnom periodu mnogo radila na promociji Zrenjanina i privlačenju novih investitora.
- Jedan od rezultata tih naših aktivnosti jeste i današnji događaj, porinuće ovog broda, najvećeg ikada proizvedenog na teritoriji Zrenjanina - rekao je on naglasivši da je to ne samo značajan događaj, već i veliki podstrek, posebno kada imamo u vidu da su zrenjaninska brodogradilišta dugo godina bila u stečaju i prolazila kroz razne teškoće.
 
- Zahvaljujući znanju i viziji kompanije “Rubikon” i direktora Marka Pražića uspeli smo da vratimo zrenjaninska brodogradilišta visoko na pozicije svetske brodogradnje. Oni su imali znanje i viziju, a mi smo imali tri veoma važne pogodnosti: imali smo infrastrukturne pogodnosti koje se tiču lokaliteta brodogradilišta, u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i u blizini autoputa, takođe, imali smo i prirodne uslove, rečnu mrežu koja postoji u našem gradu, gde krajnji proizvod vrlo brzo može doći do Tise i Dunava, a naravno, treća grupa pogodnosti, ona najvažnija, jeste stručni kadar, s obzirom na tradiciju brodogradnje koju imamo u Zrenjaninu, kao i obrazovne profile koje možemo školovati u našem gradu. Naravno, neizostavna je i podrška Vlade Republike Srbije i predsednika koji daju podsticaje i svakako utiču da Srbija bude dobro mesto za investiranje, a samim tim i naš grad - rekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Marko Pražić, direktor "Rubikon Šiping Kompani", zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci i ukazao da je ta kompanija vlasnik oba brodogradilišta u Zrenjaninu - “Begej” i “Bomeks”.
- Oba smo kupili iz stečaja, a osnova da bismo mogli da izradimo ovakvo plovilo jeste radna snaga i osposobljeno ljudstvo koje je iz Zrenjanina i okoline. Uspeli smo u onome što je za nas bilo najbitnije i što nam je bio prioritet od samog početka rada, a to je da vratimo ljude koji su “odrasli” i koji su generacijama u ovim brodogradilištima, a koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da napravimo ovakvo plovilo - kazao je Pražić.
 
Naveo je da je tanker koji je danas porinut veoma specifičan i prvi, kao takav, napravljen u svetu.
 
 
 
 
- Nikada nije napravljen ovakav rečni tanker, on je dugačak 135 metara, a ono što je zanimljivo jeste da su u prošlosti ovakvi tankeri pravljeni u težini od preko hiljadu tona, a ovaj je “lagan”, ima samo 855 tona i kapacitet nosivosti preko 4.300 kubika, a biće pogon samo na elektromotore, što je nova generacija u građenju tankera i što znači da nam je ekologija na prvom mestu - objasnio je Pražić 
 
Kako je rekao, na izradi ovog broda radilo se deset meseci sa 160 radnika, a brod će biti isporučen u Roterdam, namenjen je za transport specijalnih tereta i biće korišćen za potrebe čuvene naftne kompanije “Šel”. Do naručioca, tanker danas iz Zrenjanina isplovljava Begejom, Tisom, Dunavom, sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i odredišta na atlantskoj obali.         
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5794/Tanker_Bomex_0.jpg