Akcija “Zasadi drvo” organizovana danas u Zrenjaninu - oko tri stotine novih sadnica na nekoliko lokacija u našem gradu

Akcija sadnje drveća organizovana je danas, na nekoliko lokacija u gradu, a gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je u sadnji javora u parku kod spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu, u naselju Bagljaš.
 
 
Gradonačelnik je tom prilikom istakao da su, budući da živimo u delu Evrope koji je najslabije pošumljen, ovakve akcije izuzetno važne. 
Rekao je i da se današnja akcija sprovodi u sklopu projekta „Zasadi drvo”, koji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine realizuju zajedno sa JP „Vojvodinašume”.
 
 
Gradonačelnik Salapura naglasio je da je Grad Zrenjanin u protekle dve godine nabavio blizu 20.000 sadnica koje su distribuirane seoskim mesnim zajednicama, urbanim delovima grada i da je deo sadnica korišten za sadnju na saniranim divljim deponijama, a da je poseban deo priče benefit koji od sadnje i ozelenjavanja imaju i ovdašnji pčelari, jer je, kako je naveo, zasađen i veliki broj sadnica bagrema.
 
 
- Želeo bih da se pre svega zahvalim svim volonterima, građanima i inicijativama građana kojih je sve više kada je u pitanju sadnja drveća, jer je to dobro za naš grad, da se pošalje lepša slika iz našeg grada, ali ne samo zbog toga, već i zato što je to bitno i iz zdravstvenog ugla i ugla zaštite životne sredine - rekao je gradonačelnik i dodao da je u parku na Bagljašu danas zasađeno 15 stabala javora i da planova ima i za naredni period.
 

- U saradnji sa našim odeljenjima tražimo pogodne lokacije za sadnju novih sadnica. Na nekoliko konkursa smo poslali aplikacije kako bismo uredili i naše već postojeće parkove, a svakako podržavamo inicijative građana kada je u pitanju ozelenjavanje grada - rekao je još gradonačelnik Simo Salapura
    

Akciji je prisustvovala i Slađana Dabić, stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma u Direkciji JP “Vojvodinašume”, koja je naglasila da je od početka akcije “Zasadi drvo” to preduzeće izdvojilo lokacije na kojima je vršeno pošumljavanje uz podršku ostalih aktera akcije. 
- Problem je opredeliti površine na kojima se mogu podizati nove šume, a menadžment JP je doneo odluku da jedan vrlo direktan doprinos možemo dati i donacijom sadnica, i od početka sezone donirali smo oko 5.000 komada sadnog materijala, uglavnom ukrasnih vrsta drveća. Zadovoljstvo mi je što smo danas u Zrenjaninu gde je vrlo mali procenat pošumljenosti, kao i u celoj Vojvodini, i mi smo za ovu priliku izdvojili 300 sadnica poljskog jasena, javora, gorskog javora, mleča i praktično, na indirektan način pomogli da ovde, u naselju "Bagljaš", već u sledećoj sezoni, kada krene vegetacija, bude vrlo lep drvored - kazala je Dabić.
 

Aleksandra Magazin, šef Rasadnika “Čistoće i zelenila”, istakla je da su akcije sadnje tokom poslednje dve godine sve češće, kao i donacije, a da i to preduzeće ulaže u sadni materijal i sadnju, podizanje i renoviranje parkova i ulica.
- Pored ove akcije, za petnaestak dana očekujemo da ćemo uređivati i ulicu Vojvode Petra Bojovića u kojoj ćemo zasaditi crvenolisnu šljivu, pošto je nekada to bila Šljivarska ulica. “Čistoća i zelenilo” uložila je i u ostale parkove, Čokliget i Plankov park - rekla je Aleksandra Magazin.
 
 
Istakla je da prilikom sadnje postoje standardi i vrste, naime, traže se vrste koje neće biti agresivne i izbegavaju se, primera radi sibirski brest i običan bagrem u gradskim sredinama i da se o tome mnogo vodi računa, te da se sade javor, jasen, liliodendron, ukrasne šljive i jabuke. 
- Plan našeg preduzeća je da prvobitno renoviramo ulice koje su oko samog centra grada i podignemo drvorede, a onda krećemo dalje, da održavamo parkove i ostale delove grada -  navela je ona.    
 
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naveli su da se na osnovu podataka poslednje Nacionalne inventure šuma, Vojvodina ubraja u šumom najsiromašnije regije u Evropi, sa samo 7,1 odsto šumovitosti. Poseban problem predstavlja to što na području Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, a razlog je to što je to područje dominantno poljoprivredni region. Baš zato u okviru projekta „Zasadi drvo“ Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zajedno sa JP „Vojvodinašume“, povećavaju površine pod šumama u vojvođanskim opštinama i trude se da ih učine zelenijim.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5907/Drvece_Bagljas_krop.jpg