Акција “Засади дрво” организована данас у Зрењанину - око три стотине нових садница на неколико локација у нашем граду

Акција садње дрвећа организована је данас, на неколико локација у граду, а градоначелник Зрењанина Симо Салапура учествовао је у садњи јавора у парку код споменика страдалима у Другом светском рату, у насељу Багљаш.
 
 
Градоначелник је том приликом истакао да су, будући да живимо у делу Европе који је најслабије пошумљен, овакве акције изузетно важне. 
Рекао је и да се данашња акција спроводи у склопу пројекта „Засади дрво”, који Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине реализују заједно са ЈП „Војводинашуме”.
 
 
Градоначелник Салапура нагласио је да је Град Зрењанин у протекле две године набавио близу 20.000 садница које су дистрибуиране сеоским месним заједницама, урбаним деловима града и да је део садница кориштен за садњу на санираним дивљим депонијама, а да је посебан део приче бенефит који од садње и озелењавања имају и овдашњи пчелари, јер је, како је навео, засађен и велики број садница багрема.
 
 
- Желео бих да се пре свега захвалим свим волонтерима, грађанима и иницијативама грађана којих је све више када је у питању садња дрвећа, јер је то добро за наш град, да се пошаље лепша слика из нашег града, али не само због тога, већ и зато што је то битно и из здравственог угла и угла заштите животне средине - рекао је градоначелник и додао да је у парку на Багљашу данас засађено 15 стабала јавора и да планова има и за наредни период.
 

- У сарадњи са нашим одељењима тражимо погодне локације за садњу нових садница. На неколико конкурса смо послали апликације како бисмо уредили и наше већ постојеће паркове, а свакако подржавамо иницијативе грађана када је у питању озелењавање града - рекао је још градоначелник Симо Салапура
    

Акцији је присуствовала и Слађана Дабић, стручни сарадник за гајење и заштиту шума у Дирекцији ЈП “Војводинашуме”, која је нагласила да је од почетка акције “Засади дрво” то предузеће издвојило локације на којима је вршено пошумљавање уз подршку осталих актера акције. 
- Проблем је определити површине на којима се могу подизати нове шуме, а менаџмент ЈП је донео одлуку да један врло директан допринос можемо дати и донацијом садница, и од почетка сезоне донирали смо око 5.000 комада садног материјала, углавном украсних врста дрвећа. Задовољство ми је што смо данас у Зрењанину где је врло мали проценат пошумљености, као и у целој Војводини, и ми смо за ову прилику издвојили 300 садница пољског јасена, јавора, горског јавора, млеча и практично, на индиректан начин помогли да овде, у насељу "Багљаш", већ у следећој сезони, када крене вегетација, буде врло леп дрворед - казала је Дабић.
 

Александра Магазин, шеф Расадника “Чистоће и зеленила”, истакла је да су акције садње током последње две године све чешће, као и донације, а да и то предузеће улаже у садни материјал и садњу, подизање и реновирање паркова и улица.
- Поред ове акције, за петнаестак дана очекујемо да ћемо уређивати и улицу Војводе Петра Бојовића у којој ћемо засадити црвенолисну шљиву, пошто је некада то била Шљиварска улица. “Чистоћа и зеленило” уложила је и у остале паркове, Чоклигет и Планков парк - рекла је Александра Магазин.
 
 
Истакла је да приликом садње постоје стандарди и врсте, наиме, траже се врсте које неће бити агресивне и избегавају се, примера ради сибирски брест и обичан багрем у градским срединама и да се о томе много води рачуна, те да се саде јавор, јасен, лилиодендрон, украсне шљиве и јабуке. 
- План нашег предузећа је да првобитно реновирамо улице које су око самог центра града и подигнемо дрвореде, а онда крећемо даље, да одржавамо паркове и остале делове града -  навела је она.    
 
 
Из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, навели су да се на основу података последње Националне инвентуре шума, Војводина убраја у шумом најсиромашније регије у Европи, са само 7,1 одсто шумовитости. Посебан проблем представља то што на подручју Војводине нема довољно шумског земљишта, а разлог је то што је то подручје доминантно пољопривредни регион. Баш зато у оквиру пројекта „Засади дрво“ Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду, заједно са ЈП „Војводинашуме“, повећавају површине под шумама у војвођанским општинама и труде се да их учине зеленијим.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5907/Drvece_Bagljas_krop.jpg