U susret Danu državnosti - prijem za predstavnike udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida u ratovima od 1990. do 1999. godine

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura organizovao je danas prijem za predstavnike udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida u ratovima od 1990. do 1999. godine. Tradicionalni prijem za članove porodica poginulih pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca sa teritorije Grada Zrenjanina izostao je ove godine zbog epidemiološke situacije, ali je održan sastanak i upriličen razgovor sa predstavnicima ovdašnjih udruženja, u svetlu primene novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.
 
Prijemu su prisustvovali predstavnici udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovanka Pavlović, Jelica Erdeljan i Jovica Pilipović, kao i major Rade Daljević iz garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i komande Banatske brigade, a uz gradonačelnika još i njegov zamenik Saša Santovac i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić
 
 
Grad Zrenjanin godinama unazad pomaže porodicama naših poginulih sugrađana i pruža im podršku, uz učešće u obeležavanju svih datuma kojima se evociraju uspomene na poginule i njihovu borbu za otadžbinu i svoj narod. To su, pre svega, Dan sećanja, Vidovdan, Dan vojnih veterana, Dan zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, koji su i prilika da se razgovara sa članovima porodica poginulih i predstavnicima udruženja oko kojih su okupljeni.
 
Krajem februara navršiće se godinu dana od usvajanja novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kojim je ispravljena nepravda prema borcima poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i ustanovljena kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama 90-tih godina i u ratu 1999. godine. 
 

 
Za tu kategoriju korisnika propisuju se nova prava, a to su pravo na borački dodatak, pravo na poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu, pravo na legitimaciju boraca, pravo na prioritet u zapošljavanju, naknada pogrebnih troškova...
 
Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina Jovica Pilipović istakao je odličnu saradnju udruženja i Grada Zrenjanina i zahvalio se na prijemu gradonačelniku i njegovim saradnicima. 
“Grad u ovoj situaciji nije zaboravio porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide i danas smo razgovarali o našim pravima po osnovu novog zakona i o ingerencijama koje su njegovim odredbama dobile lokalne samouprave. Kada je Zrenjanin u pitanju, to će biti regulisano, lokalna samouprava nam uvek izlazi u susret, našim zahtevima i potrebama, i ta saradnja je zaista na visokom nivou”, istakao je Pilipović i dodao da udruženje na čijem je on čelu broji 175 članova.  
 
 
U ratnim sukobima na prostorima nekadašnje Jugoslavije, od 1991. do 1999. godine, stradala su pedeset tri naša sugrađana, kao pripadnici vojske, policije ili dobrovoljci. Njima je 2011. godine podignuto spomen-obeležje u centru Zrenjanina, a počast im se odaje tri  puta u toku godine - na Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, 24. marta, Vidovdan, 28. juna i na Dan vojnih veterana, 4. decembra. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5896/Porodice_palih_boraca_0.jpg