У сусрет Дану државности - пријем за представнике удружења породица погинулих и ратних војних инвалида у ратовима од 1990. до 1999. године

Поводом Дана државности Републике Србије, градоначелник Зрењанина Симо Салапура организовао је данас пријем за представнике удружења породица погинулих и ратних војних инвалида у ратовима од 1990. до 1999. године. Традиционални пријем за чланове породица погинулих припадника војске, полиције и добровољаца са територије Града Зрењанина изостао је ове године због епидемиолошке ситуације, али је одржан састанак и уприличен разговор са представницима овдашњих удружења, у светлу примене новог Законa о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.
 
Пријему су присуствовали представници удружења породица погинулих и ратних војних инвалида Града Зрењанина Јованка Павловић, Јелица Ердељан и Јовица Пилиповић, као и мајор Раде Даљевић из гарнизона Војске Србије у Зрењанину и команде Банатске бригаде, а уз градоначелника још и његов заменик Саша Сантовац и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић
 
 
Град Зрењанин годинама уназад помаже породицама наших погинулих суграђана и пружа им подршку, уз учешће у обележавању свих датума којима се евоцирају успомене на погинуле и њихову борбу за отаџбину и свој народ. То су, пре свега, Дан сећања, Видовдан, Дан војних ветерана, Дан зрењанинског гарнизона Војске Србије, који су и прилика да се разговара са члановима породица погинулих и представницима удружења око којих су окупљени.
 
Крајем фебруара навршиће се годину дана од усвајања новог Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица којим је исправљена неправда према борцима последњих ратова на простору бивше Југославије и установљена категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-тих година и у рату 1999. године. 
 

 
За ту категорију корисника прописују се нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова...
 
Председник Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина Јовица Пилиповић истакао је одличну сарадњу удружења и Града Зрењанина и захвалио се на пријему градоначелнику и његовим сарадницима. 
“Град у овој ситуацији није заборавио породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде и данас смо разговарали о нашим правима по основу новог закона и о ингеренцијама које су његовим одредбама добиле локалне самоуправе. Када је Зрењанин у питању, то ће бити регулисано, локална самоуправа нам увек излази у сусрет, нашим захтевима и потребама, и та сарадња је заиста на високом нивоу”, истакао је Пилиповић и додао да удружење на чијем је он челу броји 175 чланова.  
 
 
У ратним сукобима на просторима некадашње Југославије, од 1991. до 1999. године, страдала су педесет три наша суграђана, као припадници војске, полиције или добровољци. Њима је 2011. године подигнуто спомен-обележје у центру Зрењанина, а почаст им се одаје три  пута у току године - на Дан сећања на страдале у НАТО агресији, 24. марта, Видовдан, 28. јуна и на Дан војних ветерана, 4. децембра. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5896/Porodice_palih_boraca_0.jpg