“Zaplivaj život” - šesta generacija mališana završava besplatnu školu plivanja, u sportskom projektu Grada Zrenjanina

Gradski bazen u Zrenjaninu već šestu godinu mesto je na kom se realizuje sportski projekat Grada Zrenjanina “Zaplivaj život”, besplatna škola plivanja, kroz koju je dosada prošlo više od 500 dece. Ovih dana još jedna generacija, sa oko 150 mališana različitog uzrasta, uspešno završava obuku i uz savladavanje osnovnih plivačkih veština, predstoji im i svečana dodela diploma, kao simboličan znak pažnje organizatora čitavog projekta. Tim povodom, mališane i njihovog trenera Srđana Neškovskog na bazenu je posetila i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, i uverila se zašto akcija “Zaplivaj život” izaziva veliko interesovanje dece i njihovih roditelja. 
 
 
 
- Osim što su naučila da plivaju, u svakoj generaciji ima dece koja su nastavila da se bave plivanjem ili vaterpolom i redovno dolaze na bazen. Oko 150 dece prođe godišnje kroz ovu školu i velika većina u roku od dva meseca ovlada plivačkim veštinama, u znatnoj meri i kroz igru u bazenu, oslobodi se straha od vode i u njoj se oseća prijatno. Plivanje je jedan od bazičnih sportova, koji u našem gradu ima izuzetno dugu i bogatu tradiciju. Plivanje je i više od sporta, jer Zrenjanin i okolina obiluju vodenim površinama, rekama i jezerima, i često je plivačko umeće potrebno i da bi se sačuvao sopstveni ili spasao tuđ život - ističe Vukosava Đapić Atanacković.
 
 
 
Po rečima gradonačelnika Sima Salapure, Grad Zrenjanin prepoznao je značaj plivanja, ali i potrebu da besplatno omogući deci da nauče da plivaju, i to uspešno sprovodi već šest godina. 
- Sigurno ćemo nastaviti s ovim projektom i u narednom periodu, uz želju da što više naših najmlađih sugrađana nauči da pliva, i ja se ovom prilikom zahvaljujem našim saradnicima koji ga realizuju, idejnom tvorcu projekta i plivačkom treneru Srđanu Neškovskom, našoj Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, Gradskom bazenu, Sportskom savezu grada Zrenjanina, koji u svom domenu doprinose da projekat bude zaista uspešan - istakao je gradonačelnik i dodao da je Zrenjanin priznanje “Evropski grad sporta” zaslužio, između ostalog, i zbog ovakvih projekata, usmerenih ka najmlađim sugrađanima. 
 
 
 
- U besplatnu školu plivanja mogu doći mališani uzrasta od 5 godina pa naviše, bez ograničenja ni za jedno dete koje želi da nauči da pliva i to savlada uz pomoć stručnih lica, što je i suština projekta koji smo nazvali “Zaplivaj život”. O uspehu akcije najbolje govore zadovoljna dečja lica, ali i lica njihovih roditelja. Besplatno bavljenje sportom omogućili smo i devojčicama, kroz saradnju s Institutom za ženski sport, i u prethodnoj nedelji počeli s treninzima košarke, džudoa i fizičkog vežbanja, i ta akcija od samog početka nailazi na dobar odjek i značajno interesovanje - poručio je gradonačelnik Simo Salapura.
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5921/zaplivaj_zivot_bazen_0.jpg