Danas je Međunarodni dan izbeglica - opomena na ljudske tragedije i uključivanje izbeglica u novu zajednicu

Međunarodni dan izbeglica, 20. jun, ustanovljen je u znak podsećanja na ljude koji su u jednom trenutku svog života ostali bez doma, bez najmilijih, bez posla i imovine, koji su prisiljeni da traže sigurnu zemlju ili su našli novi dom negde daleko od zavičaja. 
 
Međunarodni dan izbeglica je i prilika za podsećanje da je 618.000 ljudi dobilo izbeglički status usled ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ, sa više od 25 hiljada njih koji su još uvek u tom statusu i da skoro 200 hiljada lica sa područja Kosova i Metohije ima status interno raseljenih.
 
Zrenjanin je u tom periodu bio jedan od gradova u našoj zemlji koji je doživeo veliki priliv izbeglica, uz brojku koja je prevazilazila 10 procenata ukupnog stanovništva na njegovoj teritoriji - izbegličku legitimaciju posedovalo je skoro 15 hiljada lica. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe, povodom Međunarodnog dana izbeglica, da su sva lica koja su imala ili još uvek imaju takav status, naši ravnopravni sugrađani i da grad, u saradnji s Pokrajinom i Republikom, teži da onima, koji imaju takvu vrstu potrebe, obezbedi, pre svega, siguran i trajni smeštaj. Podseća da je Zrenjanin od samog početka uključen u višegodišnji Regionalni stambeni program u Republici Srbiji. 

- Učešćem u tom programu želimo da pomognemo tim ljudima da ostvare novi život, da ovde rade, školuju decu, šire porodicu, u potpunosti budu deo zajednice, za šta je stambeno zbrinjavanje jedan od ključnih uslova. U okviru programa izgradili smo 11 stanova u Ulici Franje Kluza i 40 u objektu u Pančevačkoj ulici, a u toku je gradnja još jedne zgrade u Kleku, sa 24 stana, uz 28 kuća u tom selu. Time Zrenjanin, u relativno kratkom periodu, obezbeđuje 103 stambene jedinice za izbegla i raseljena lica - poručio je gradonačelnik i dodao da je za realizaciju ovih projekata Grad obezbedio zemljište i infrastrukturu, uz dodatno finansijsko učešće od oko 8,5 miliona dinara.
 
 
 
Danas je u izbegličkom statusu u Zrenjaninu manje od 200 lica, kojima lokalna samouprava, u saradnji s Komesarijatom za izbeglice, obezbeđuje i sredstva za kupovinu seoskih kuća, nabavku građevinskog materijala za obnovu kuća, za izgradnju montažnih kuća, uz ekonomsko osnaživanje, a tim vrstama pomoći do sada je obuhvaćeno oko 300 domaćinstava, izbeglica, izbeglih i raseljenih lica i povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6085/Izbeglicki_stanovi_zrenjanin2021_00.jpg