Данас је Међународни дан избеглица - опомена на људске трагедије и укључивање избеглица у нову заједницу

Међународни дан избеглица, 20. јун, установљен је у знак подсећања на људе који су у једном тренутку свог живота остали без дома, без најмилијих, без посла и имовине, који су присиљени да траже сигурну земљу или су нашли нови дом негде далеко од завичаја. 
 
Међународни дан избеглица је и прилика за подсећање да је 618.000 људи добило избеглички статус услед ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ, са више од 25 хиљада њих који су још увек у том статусу и да скоро 200 хиљада лица са подручја Косова и Метохије има статус интерно расељених.
 
Зрењанин је у том периоду био један од градова у нашој земљи који је доживео велики прилив избеглица, уз бројку која је превазилазила 10 процената укупног становништва на његовој територији - избегличку легитимацију поседовало је скоро 15 хиљада лица. 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истиче, поводом Међународног дана избеглица, да су сва лица која су имала или још увек имају такав статус, наши равноправни суграђани и да град, у сарадњи с Покрајином и Републиком, тежи да онима, који имају такву врсту потребе, обезбеди, пре свега, сигуран и трајни смештај. Подсећа да је Зрењанин од самог почетка укључен у вишегодишњи Регионални стамбени програм у Републици Србији. 

- Учешћем у том програму желимо да помогнемо тим људима да остваре нови живот, да овде раде, школују децу, шире породицу, у потпуности буду део заједнице, за шта је стамбено збрињавање један од кључних услова. У оквиру програма изградили смо 11 станова у Улици Фрање Клуза и 40 у објекту у Панчевачкој улици, а у току је градња још једне зграде у Клеку, са 24 стана, уз 28 кућа у том селу. Тиме Зрењанин, у релативно кратком периоду, обезбеђује 103 стамбене јединице за избегла и расељена лица - поручио је градоначелник и додао да је за реализацију ових пројеката Град обезбедио земљиште и инфраструктуру, уз додатно финансијско учешће од око 8,5 милиона динара.
 
 
 
Данас је у избегличком статусу у Зрењанину мање од 200 лица, којима локална самоуправа, у сарадњи с Комесаријатом за избеглице, обезбеђује и средства за куповину сеоских кућа, набавку грађевинског материјала за обнову кућа, за изградњу монтажних кућа, уз економско оснаживање, а тим врстама помоћи до сада је обухваћено око 300 домаћинстава, избеглица, избеглих и расељених лица и повратника по основу Споразума о реадмисији.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6085/Izbeglicki_stanovi_zrenjanin2021_00.jpg