Sekretar Predrag Vuletić i gradonačelnik Simo Salapura otvorili izložbu preduzetničkih veština žena u Lazarevu

Na platou u centru Lazareva, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova održao je treću izložbu preduzetničkih veština žena u 2021. godini, a izložbu su otvorili sekretar Predrag Vuletić i gradonačelnik Simo Salapura.

 

 

Vuletić je naglasio da taj Pokrajinski sekretarijat već unazad četiri godine organizuje slične manifestacije, a pre svega, daje mogućnost i prioritet stvaralaštvu seoskih žena, i u demografskom i socijalnom, ali i ekonomskom smilsu. 
- Uvek dajemo prvenstvo nečemu što se zove “ženska ruka”, to je potpomognuto i od strane sekretarijata i Zavoda za ravnopravnost polova, jer nema porodice bez te “ženske ruke”. Ono što želimo da radimo na ovakav način jeste da kanališemo to stvaralaštvo, ne samo da pomognemo novcem, nego i edukacijom, da naučimo, da pomognemo seoskim ženama kako da se oforme u udruženja, kako da naprave preduzetničku radnju i kako da plasiraju svoje proizvode i da u finansijskom smislu potpomognu porodicu - rekao je sekretar Vuletić.

 


Obraćajući se učesnicama, organizatorima i predstavnicima Mesne zajednice “Lazarevo” gradonačelnik Salapura je rekao da je u proteklom periodu najčešća reč bila korona, a da se poslednjih nekoliko dana čuje i reč manifestacija.
- Otvorili smo Festival vina, Banatske vredne ruke, sinoć Nedelju kulture, a danas smo u Lazarevu gde promocvišemo ženski aktivizam i žensko preduzetništvo. Želim da se zahvalim Pokrajinskom sekretarijatu na podršci, ali i vama koje uvek imate snage i energije da nešto inovirate i predstavite, a ono što je najbitnije jeste da se uvežemo i napravimo ovako lepu manifestaciju, koja će nadam se trajati i razvijati i promovisati vaš aktivizam - rekao je gradonačelnik Salapura.

On je ukazao da je Grad Zrenjanin pripremio dokumentaciju i da će uskoro raspisati Konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, i da se to može očekivati u toku letnjih meseci. 

 

 


Na izložbi su predstavljene aktivnosti udruženja žena i preduzetnica iz Lazareva i drugih naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina i okoline, a cilj je promovisanje ženskog aktivizma na lokalnom nivou i ukazivanje na preduzetničke potencijale žena iz Srednjobanatskog okruga.

 


Ovom prilikom predstavilo se oko 40 udruženja žena i preduzetnica koje su izložile svoje ručne radove, suvenire i tradicionalne gastronomske proizvode.
Među izlagačima bile su žene iz udruženja žena iz Lazareva, Česterega, Banatskog Despotovca, Mužlje, Sečnja, Aradca, Elemira i drugih mesta. 

Za izlagače i goste upriličen je kulturno-umetnički program u kome su učestvovale članice KUD “Zavičaj” iz Lazareva.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6098/IMG-2a8c0b811d1abe916ed16eb8a32abaff-V_00.jpg