Potpisan Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća čiji osnivač je Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednica Sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti grada Zrenjanina Maja Golić potpisali su danas Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća čiji osnivač je Grad Zrenjanin. Ovaj kolektivni ugovor važan je segment obezbeđivanja i zaštite prava radnika i predstavlja osnov za zaključivanje ili usklađivanje kolektivnih ugovora kod poslodavaca. Potpisivanju su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević i predsednik Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine Sečanj, Titel i Žitište Milenko Vujović
 
 
 
Potpisivanju ugovora prethodilo je nekoliko pregovaračkih sastanaka, a namera grada bila je da tako značajno pitanje bude rešeno na pravi način, u skladu sa društveno-ekonomskim uslovima u kojima živimo. Prilikom pregovaranja posebna pažnja posvećena je pitanju utvrđivanja elemenata za zaradu, naknadu zarade i druga primanja zaposlenih, naknade troškova, jubilarne nagrade, solidarne pomoći, dužine trajanja godišnjih odmora i plaćenog odsustva, gde je postignut zadovoljavajući rezultat, kako za učesnike pregovora, tako i za zaposlene u javnim i javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač Grad Zrenjanin. 
 
Radna grupa za učešće u pregovorima za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora obrazovana je i imenovana od strane gradonačelnika Zrenjanina početkom marta ove godine.  
 
 
 
 
Svakom javnom preduzeću ostavljena je mogućnost da, spram svojih finansijskih mogućnosti, definiše i veća prava od prava koja daje ovaj Kolektivni ugovor, a u skladu sa zakonom. 
 
Prilikom izrade Kolektivnog ugovora u razmatranje su uzete sve sugestije obe pregovaračke strane, te je sam Kolektivni ugovor u velikoj meri promenjen u odnosu na prethodno važeći i u isti su uvršteni svi aneksi Posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije, čije je važenje od 25. marta 2021. godine produženo na period od još tri godine.
 
Kolektivni ugovor koji je danas potpisan, zaključen je na period od tri godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6136/Simo_Salapura_sa_sindikatom_0.jpg