Predstavnici Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije svečano pustili u rad solarnu elektranu na zgradi Dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin danas su posetili predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i njenih institucija u našoj zemlji - Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture “Rossotrudničestvo”, Sergej Ševčuk, generalni direktor Ruske humanitarne misije, Evgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i dr Branislav Nešić, izvršni direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije. 
 
 
 
Povod za posetu bilo je svečano puštanje u rad solarne elektrane na zgradi Dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Zrenjaninu, postavljene kao rezultat Memoranduma o saradnji između Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila donatorska sredstva za tu investiciju. 
 
Gosti su prethodno, u Gradskoj kući, održali sastanak s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, pomoćnicom gradonačelnika Jelenom Travar Miljević i direktorom Doma zdravalja Zrenjanin dr Zdravkom Ždraleom. Prijemu su prisustvovali i predstavnici glavnog izvođača radova, preduzeća “Telefon - inženjering” iz Zemuna i podizvođača, Aleksandar Snoz i Nikola Sakan. Potpisana su ovom prilikom i primopredajna akta, kojima je instalirani sistem za napajanje energijom na zgradi Dečjeg dispanzera prenet u vlasništvo Grada Zrenjanina.
 
 
 
 
Najmanje trostruki je značaj ove investicije u Zrenjaninu - njom naš grad nastavlja aktivnosti  koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru “Zelene agende” Republike Srbije, zatim elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada, a ništa manje nije značajna ni uspostavljena saradnja između dva prijateljska naroda, ruskog i srpskog i Ruskog doma sa Gradom Zrenjaninom, koja će biti nastavljena i kroz druge vidove. 
 
Na sve to ukazao je i gradonačelnik Zrenjanina, rekavši da je Ruska humanirana misija donirala Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” solarnu elektranu, zahvaljujući kojoj će se uštedeti potrošnja energije i unaprediti obnovljivi izvori. Zahvalio se svim učesnicima u projektu i podsetio na aktuelne projekte u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti.
 
 

- U toku ove godine izdvojili smo 10 miliona dinara iz budžeta grada u vezi sa projektima energetske sanacije objekata, uz dodatnih 7,4 miliona dinara od strane Republike. To je ono što građani željno iščekuju, u narednih desetak dana raspisaće se konkurs prema izvođačima radova, a zatim i poziv prema zainteresovanim korisnicima ovog programa i projekta. Razmišljamo i o ideji uvođenja subvencija za kupovinu bicikala na teritoriji Grada Zrenjanina, kako bi unapredili i taj vid zaštite životne sredine - kazao je gradonačelnik Salapura.  
 
 
 
 
Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture “Rossotrudničestvo”, rekao je da je zadatak te agencije spajanje oko različitih projektata i razvijanje dobrih odnosa između naroda i država. 
- Odabrali smo ovaj grad i ovu zdravstvenu ustanovu iz nekoliko razloga, a kao najvažniji je da se ovim projektom ostvaruju uštede u potrošnji energije i oslobađaju sredstva za podizanje nivoa zdravstvenih usluga prema građanima, jer Dom zdravlja opslužuje veliki region i značajan broj korisnika - istakao je Polkovnikov.
 
Generalni direktor Ruske humanitarne misije, Sergej Ševčuk, zahvalio se gradonačelniku i Gradu Zrenjaninu na operativnosti u realizaciji ovog projekta
- Uvereni smo da će ovaj projekat, koji je usmeren na obezbeđivanje energenata i energetsku sigurnost, dati mogućnost dispanzeru i Domu zdravlja da poboljšaju i unaprede svoje usluge prema svim svojim korisnicima. Znamo koliko je važno da zdravstveni centri budu sigurni kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom i mi nismo ni trenutka razmišljali gde bi mogli realizovati našu donaciju. Ukupna vrednost ove investicije, sa PDV-om, iznosi 90 hiljada evra - naveo je Ševčuk.  
 
 
 
 
Kako su objasnili predstavnici izvođača radova, solarna elektrana sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW (340 W po panelu). Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju preko 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije, što je danas i demonstrirano.   

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6110/Otvaranje_solarni_paneli_0.jpg