Представници Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије свечано пустили у рад соларну електрану на згради Дечјег диспанзера Дома здравља у Зрењанину

Град Зрењанин данас су посетили представници амбасаде Руске Федерације у Србији и њених институција у нашој земљи - Алексеј Полковников, заменик директора агенције Руске Федерације за промоцију науке и културе “Россотрудничество”, Сергеј Шевчук, генерални директор Руске хуманитарне мисије, Евгениј Баранов, директор Руског дома у Београду, Михаил Бондар, руководилац представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану и др Бранислав Нешић, извршни директор Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије. 
 
 
 
Повод за посету било је свечано пуштање у рад соларне електране на згради Дечјег диспанзера Дома здравља у Зрењанину, постављене као резултат Меморандума о сарадњи између Града Зрењанина и Руске хуманитарне мисије, која је обезбедила донаторска средства за ту инвестицију. 
 
Гости су претходно, у Градској кући, одржали састанак с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром, помоћницом градоначелника Јеленом Травар Миљевић и директором Дома здраваља Зрењанин др Здравком Ждралеом. Пријему су присуствовали и представници главног извођача радова, предузећа “Телефон - инжењеринг” из Земуна и подизвођача, Александар Сноз и Никола Сакан. Потписана су овом приликом и примопредајна акта, којима је инсталирани систем за напајање енергијом на згради Дечјег диспанзера пренет у власништво Града Зрењанина.
 
 
 
 
Најмање троструки је значај ове инвестиције у Зрењанину - њом наш град наставља активности  које имају за циљ побољшање енергетске ефикасности и веће коришћење обновљивих извора енергије у оквиру “Зелене агенде” Републике Србије, затим електрана ће производити електричну енергију за потребе самог објекта диспанзера, за напајање свих електричних уређаја и опреме, чиме је ово инвестиција и у здравствени систем града, а ништа мање није значајна ни успостављена сарадња између два пријатељска народа, руског и српског и Руског дома са Градом Зрењанином, која ће бити настављена и кроз друге видове. 
 
На све то указао је и градоначелник Зрењанина, рекавши да је Руска хуманирана мисија донирала Дому здравља “Др Бошко Вребалов” соларну електрану, захваљујући којој ће се уштедети потрошња енергије и унапредити обновљиви извори. Захвалио се свим учесницима у пројекту и подсетио на актуелне пројекте у области побољшања енергетске ефикасности.
 
 

- У току ове године издвојили смо 10 милиона динара из буџета града у вези са пројектима енергетске санације објеката, уз додатних 7,4 милиона динара од стране Републике. То је оно што грађани жељно ишчекују, у наредних десетак дана расписаће се конкурс према извођачима радова, а затим и позив према заинтересованим корисницима овог програма и пројекта. Размишљамо и о идеји увођења субвенција за куповину бицикала на територији Града Зрењанина, како би унапредили и тај вид заштите животне средине - казао је градоначелник Салапура.  
 
 
 
 
Алексеј Полковников, заменик директора агенције Руске Федерације за промоцију науке и културе “Россотрудничество”, рекао је да је задатак те агенције спајање око различитих пројектата и развијање добрих односа између народа и држава. 
- Одабрали смо овај град и ову здравствену установу из неколико разлога, а као најважнији је да се овим пројектом остварују уштеде у потрошњи енергије и ослобађају средства за подизање нивоа здравствених услуга према грађанима, јер Дом здравља опслужује велики регион и значајан број корисника - истакао је Полковников.
 
Генерални директор Руске хуманитарне мисије, Сергеј Шевчук, захвалио се градоначелнику и Граду Зрењанину на оперативности у реализацији овог пројекта
- Уверени смо да ће овај пројекат, који је усмерен на обезбеђивање енергената и енергетску сигурност, дати могућност диспанзеру и Дому здравља да побољшају и унапреде своје услуге према свим својим корисницима. Знамо колико је важно да здравствени центри буду сигурни када је у питању снабдевање електричном енергијом и ми нисмо ни тренутка размишљали где би могли реализовати нашу донацију. Укупна вредност ове инвестиције, са ПДВ-ом, износи 90 хиљада евра - навео је Шевчук.  
 
 
 
 
Како су објаснили представници извођача радова, соларна електрана састоји се од 146 панела, укупно инсталисане снаге 50 кW (340 W по панелу). Садржи интегрисане литијумске батерије, у иновативном систему са могућношћу да се вишак произведене електричне енергије дистрибуира према потрошачима. У случају нестанка струје постоји могућност напајања ургентних потрошача из овог система. Реч је о квалитетним компонентама соларног система и литијумске батерије имају преко 6000 циклуса пуњења и пражњења, што значи да је век експлоатације преко 20 година. Системом се може управљати и путем мобилне апликације, што је данас и демонстрирано.   

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6110/Otvaranje_solarni_paneli_0.jpg