“Evropska nedelja sporta” u Srbiji otvorena danas u Evropskom gradu sporta: negovanje sportskog duha i poštovanje olimpijskih vrednosti i dostignuća

Projektom “Sportski dan”, otvaranjem izložbe “Put pravih vrednosti”, održavanjem Olimpijskog časa, tribine sa vrhunskim sportistima, prezentovanjem sportova i klubova i prigodnim takmičenjima i edukacijama, danas je u Zrenjaninu otvorena 4. Evropska nedelja sporta u Srbiji. 
 
Evropsku nedelju sporta u Srbiji organizuje Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i Ministarstvom sporta i omladine, a Zrenjanin je kao “Evropski grad sporta” zaslužio da bude domaćin glavnog nacionalnog događaja Evropske nedelje sporta u Srbiji. Tim povodom, u Zrenjaninu su danas boravili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, drugi poslenici sportskih foruma i asocijacija Republike i Pokrajine, nekadašnji i aktuelni istaknuti olimpijci, predstavnici školskog sporta...
 
 
 
 
Goste je u svom kabinetu primio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je Božidaru Maljkoviću uručio simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, a nakon prijema, na Trgu slobode, upriličeno je svečano otvaranje manifestacije. Na trgu je postavljeno i “Olimpijsko igralište”, uz učešće dece iz zrenjaninskih osnovnih škola i sportskih klubova. Obraćajući se prisutnima, posebno najmlađima, predsednik OKS Božidar Maljković rekao je da s posebnim zadovoljstvom dolazi danas u Zrenjanin, te da je ova “Evropska nedelja sporta” posebno značajna, upravo zbog učešća dece i mladih sportista u aktivnostima koje se organizuju.
 
 
 

- Vi ste najbolji deo društva i mislimo da je za vas pravo vreme da se naučite pravim vrednostima, da se bavite sportom, da ostavite malo kompjutere i brzu hranu, da izađete u dvorišta i na igrališta i da se bavite bilo kojim sportom. Siguran sam da su među vama i budući šampioni i da ne zaboravite da ovaj grad nije bez razloga izabran za Evropski grad sporta, da je ovo grad koji ima najbogatiju sportsku istoriju, 24 olimpijske medalje. Danas je za divljenje i kada se neko kvalifikuje za Olimpijadu, da ne govorimo kada neko uzme medalju, a posebno ako ona bude zlatna. U nedelji sporta nalazimo se, dakle, u najsportskijem gradu u našoj zemlji - poručio je Maljković.    
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se svim organizatorima i učesnicima manifestacije na lepoj slici koju šaljemo danas sa zrenjaninskog trga, iz Evropskog grada sporta, na početku Evropske nedelje sporta.
- Mislim da je Zrenjanin to zaslužio, imajući u vidu činjenicu koliko imamo evropskih, svetskih, a posebno olimpijskih medalja. To je doprinos koji su dali naši sportisti, naši sportski radnici, naši treneri, sudije, koji su promovisali i svoj grad Zrenjanin i našu zemlju Srbiju. Poruka koju svi treba danas da prenesemo jeste da su sport i zdravi stilovi života veoma bitni i da treba da budu deo svakodnevnice u našim životima - istakao je gradonačelnik.    
 
Obratili su se i predstavnik Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, kao i osvajači olimpijskih medalja iz našeg grada, proslavljeni rukometaš Momir Rnić i rvač Zurab Datunašvili. Naglasili su značaj otvaranja Evropske nedelje sporta u našoj zemlji i u našem gradu, uz aplauz osvajačima olimpijskih medalja i zajedničku konstataciju da je Zrenjanin s punim pravom zaslužio titulu “Evropski grad sporta” za 2021. godinu.   
 
 
 
 
Izložba “Put pravih vrednosti”, koja je potom otvorena u Salonu Narodnog muzeja, ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, s osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. U tri tematske celine predstavljene su ideje olimpizma, hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, kao i virtuelni prikaz arhitektonskog nasleđa beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka. Izloženi su i posebni rekviziti i delovi opreme naših sportista iz Tokija, poput patika Novaka Đokovića i Ane Dabović, odbojkaške lopte s potpisima reprezentativki Srbije, majice s potpisima zlatnih vaterpolista i drugih. Poseban segment izložbe posvećen je osvajačima olimpijskih medalja iz Zrenjanina, s njihovim fotografijama i biografijama. 
 
Prigodnim obraćanjima, skup u Salonu Narodnog muzeja uveličali su predsednik OKS Božidar Maljković, gradonačelnik Simo Salapura, autorka izložbe Nataša Janković, direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin, a izložbu je proglasio otvorenom još jedan dvostruki osvajač olimpijskih medalja iz našeg grada, veslač Milorad Stanulov. Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i njegov nekadašnji sportski kolega u dvojcu bez kormilara, Novosađanin Zoran Pančić, s kim je i osvajao olimpijska odličja u Moskvi, 1980. godine i Los Anđelesu, 1984. godine. 
 
Izložba će biti otvorena do 18. novembra, ulaz je slobodan. 
 
 
 
 
“Budi aktivan” - ponovo je parola Evropske nedelje sporta, kroz koju se promoviše bavljenje fizičkim aktivnostima kao jedan od načina za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Manifestacija se ove godine održava po sedmi put na evropskom nivou, a četvrti put u Srbiji, od danas do 30. septembra. Osim u Zrenjaninu, Evropska nedelja sporta biće obeležena i u u Aranđelovcu, Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Somboru, Beogradu i Vršcu. Po treći put biće organizovan i “TreninGO” izazov “Trčim za školu” u kojem će učestvovati osnovne i srednje škole iz Bora, Knjaževca, Trstenika, Ćuprije, Rače, Valjeva, Temerina, Beograda, Vršca i Sente. Prošle godine, tokom Evropske nedelje sporta u Srbiji, u 25 gradova održano je preko 80 sportskih i edukativnih događaja u kojima je učešće uzelo preko 20.000 građana. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6211/dan_sportaDSC_0.jpg