“Европска недеља спорта” у Србији отворена данас у Европском граду спорта: неговање спортског духа и поштовање олимпијских вредности и достигнућа

Пројектом “Спортски дан”, отварањем изложбе “Пут правих вредности”, одржавањем Олимпијског часа, трибине са врхунским спортистима, презентовањем спортова и клубова и пригодним такмичењима и едукацијама, данас је у Зрењанину отворена 4. Европска недеља спорта у Србији. 
 
Европску недељу спорта у Србији организује Делегација ЕУ у Србији, у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и Министарством спорта и омладине, а Зрењанин је као “Европски град спорта” заслужио да буде домаћин главног националног догађаја Европске недеље спорта у Србији. Тим поводом, у Зрењанину су данас боравили председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе, Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, други посленици спортских форума и асоцијација Републике и Покрајине, некадашњи и актуелни истакнути олимпијци, представници школског спорта...
 
 
 
 
Госте је у свом кабинету примио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је Божидару Маљковићу уручио симболичан пасош “Европског града спорта”, а након пријема, на Тргу слободе, уприличено је свечано отварање манифестације. На тргу је постављено и “Олимпијско игралиште”, уз учешће деце из зрењанинских основних школа и спортских клубова. Обраћајући се присутнима, посебно најмлађима, председник ОКС Божидар Маљковић рекао је да с посебним задовољством долази данас у Зрењанин, те да је ова “Европска недеља спорта” посебно значајна, управо због учешћа деце и младих спортиста у активностима које се организују.
 
 
 

- Ви сте најбољи део друштва и мислимо да је за вас право време да се научите правим вредностима, да се бавите спортом, да оставите мало компјутере и брзу храну, да изађете у дворишта и на игралишта и да се бавите било којим спортом. Сигуран сам да су међу вама и будући шампиони и да не заборавите да овај град није без разлога изабран за Европски град спорта, да је ово град који има најбогатију спортску историју, 24 олимпијске медаље. Данас је за дивљење и када се неко квалификује за Олимпијаду, да не говоримо када неко узме медаљу, а посебно ако она буде златна. У недељи спорта налазимо се, дакле, у најспортскијем граду у нашој земљи - поручио је Маљковић.    
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио се свим организаторима и учесницима манифестације на лепој слици коју шаљемо данас са зрењанинског трга, из Европског града спорта, на почетку Европске недеље спорта.
- Мислим да је Зрењанин то заслужио, имајући у виду чињеницу колико имамо европских, светских, а посебно олимпијских медаља. То је допринос који су дали наши спортисти, наши спортски радници, наши тренери, судије, који су промовисали и свој град Зрењанин и нашу земљу Србију. Порука коју сви треба данас да пренесемо јесте да су спорт и здрави стилови живота веома битни и да треба да буду део свакодневнице у нашим животима - истакао је градоначелник.    
 
Обратили су се и представник Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе, као и освајачи олимпијских медаља из нашег града, прослављени рукометаш Момир Рнић и рвач Зураб Датунашвили. Нагласили су значај отварања Европске недеље спорта у нашој земљи и у нашем граду, уз аплауз освајачима олимпијских медаља и заједничку констатацију да је Зрењанин с пуним правом заслужио титулу “Европски град спорта” за 2021. годину.   
 
 
 
 
Изложба “Пут правих вредности”, која је потом отворена у Салону Народног музеја, има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, с освртом на друштвени контекст и прилике у земљи. У три тематске целине представљене су идеје олимпизма, хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2020. године, као и виртуелни приказ архитектонског наслеђа београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века. Изложени су и посебни реквизити и делови опреме наших спортиста из Токија, попут патика Новака Ђоковића и Ане Дабовић, одбојкашке лопте с потписима репрезентативки Србије, мајице с потписима златних ватерполиста и других. Посебан сегмент изложбе посвећен је освајачима олимпијских медаља из Зрењанина, с њиховим фотографијама и биографијама. 
 
Пригодним обраћањима, скуп у Салону Народног музеја увеличали су председник ОКС Божидар Маљковић, градоначелник Симо Салапура, ауторка изложбе Наташа Јанковић, директор Народног музеја Синиша Оњин, а изложбу је прогласио отвореном још један двоструки освајач олимпијских медаља из нашег града, веслач Милорад Станулов. Данашњој манифестацији присуствовао је и његов некадашњи спортски колега у двојцу без кормилара, Новосађанин Зоран Панчић, с ким је и освајао олимпијска одличја у Москви, 1980. године и Лос Анђелесу, 1984. године. 
 
Изложба ће бити отворена до 18. новембра, улаз је слободан. 
 
 
 
 
“Буди активан” - поново је парола Европске недеље спорта, кроз коју се промовише бављење физичким активностима као један од начина за побољшање физичког и менталног здравља. Манифестација се ове године одржава по седми пут на европском нивоу, а четврти пут у Србији, од данас до 30. септембра. Осим у Зрењанину, Европска недеља спорта биће обележена и у у Аранђеловцу, Бору, Зајечару, Књажевцу, Пироту, Сомбору, Београду и Вршцу. По трећи пут биће организован и “ТreninGO” изазов “Трчим за школу” у којем ће учествовати основне и средње школе из Бора, Књажевца, Трстеника, Ћуприје, Раче, Ваљева, Темерина, Београда, Вршца и Сенте. Прошле године, током Европске недеље спорта у Србији, у 25 градова одржано је преко 80 спортских и едукативних догађаја у којима је учешће узело преко 20.000 грађана. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6211/dan_sportaDSC_0.jpg