Dan NP “Toša Jovanović”: retka su pozorišta s takvom tradicijom i divnim legendama o nastanku

Narodno pozorište „Toša Jovanović” danas obeležava svoj dan, dan kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada, ali i period kontinuiranog profesionalnog rada, 75, odnosno 65 godina, Dramske scene i Lutkarske scene.
 
Iz pozorišta saopštavaju i podsećaju da naš grad neguje dve divne legende o nastanku svog pozorišta, odnosno najstarije pozorišne sale u Srbiji.
 
 
 
”Zbog ljubavi nastaju velike stvari i zbog te ljubavi one traju, a ovo naše teatarsko zdanje, ponos grada, nastalo je 1839. godine. Baš tog 15. oktobra, pre 182 godine, ovo mesto je postalo dom predstavama i glumcima i nikada nije menjalo svoju funkciju. Po prvoj legendi, u zidove pozorišta je ugrađeno kamenje srušene bečkerečke tvrđave. Kada je grad poželeo pozorište, preuredio je žitni magacin izgrađen od tog kamena, jedinu dvospratnu zgradu na trgu, u pozorište.
 
Ali, postoji druga, mnogo lepša legenda, koja kaže da je ovo pozorište nastalo iz ljubavi. Po toj legendi, izvesni bogati Bečkerečanin zaljubio se u peštansku glumicu i odlučio da u svom gradu izgradi pozorište kako bi je sebi približio i fascinirao. Ovu legendu o ljubavi mi u pozorištu stalno ponavljamo, i napominjemo da je ovaj naš prelepi teatar nastao iz ljubavi, ali i da je zahvaljujući ljubavi i opstao, ljubavi gledalaca i stvaralaca.”
 
 
Glumačkom ansamblu i rukovodstvu pozorišta čestitku je uputio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, istakavši da su retka pozorišta koja se mogu podičiti tako dugom i uspešnom tradicijom i toliko zanimljivim legendama o nastanku, koja doprinose istoriji i kulturi grada u celini. 
- Čestitam Vam Dan pozorišta i želim Vam da još dugo negujete i ljubomorno čuvate sve legende o nastanku, sve sjajne i bajkovite priče koje uspešno pretačete u predstave, prenosite na daske koje život znače i snažno utiskujete u kitnjaste barokne lože i u uspomene svih naših sugrađana koji te lože pohode već pune 182 godine.
 
Iako je pozorište ravnopravno naklonjeno i maskama tuge i maskama radosti, želim Vam da ove druge ipak prevladaju, i budu što češće prisutne, i u profesionalnom i u ličnom životu - poručio je gradonačelnik Zrenjanina.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6249/Pozoriste_sajt_0.jpg