Дан НП “Тоша Јовановић”: ретка су позоришта с таквом традицијом и дивним легендама о настанку

Народно позориште „Тоша Јовановић” данас обележава свој дан, дан када је пре 182 године изграђена позоришна зграда, али и период континуираног професионалног рада, 75, односно 65 година, Драмске сцене и Луткарске сцене.
 
Из позоришта саопштавају и подсећају да наш град негује две дивне легенде о настанку свог позоришта, односно најстарије позоришне сале у Србији.
 
 
 
”Због љубави настају велике ствари и због те љубави оне трају, а ово наше театарско здање, понос града, настало је 1839. године. Баш тог 15. октобра, пре 182 године, ово место је постало дом представама и глумцима и никада није мењало своју функцију. По првој легенди, у зидове позоришта је уграђено камење срушене бечкеречке тврђаве. Када је град пожелео позориште, преуредио је житни магацин изграђен од тог камена, једину двоспратну зграду на тргу, у позориште.
 
Али, постоји друга, много лепша легенда, која каже да је ово позориште настало из љубави. По тој легенди, извесни богати Бечкеречанин заљубио се у пештанску глумицу и одлучио да у свом граду изгради позориште како би је себи приближио и фасцинирао. Ову легенду о љубави ми у позоришту стално понављамо, и напомињемо да је овај наш прелепи театар настао из љубави, али и да је захваљујући љубави и опстао, љубави гледалаца и стваралаца.”
 
 
Глумачком ансамблу и руководству позоришта честитку је упутио и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши да су ретка позоришта која се могу подичити тако дугом и успешном традицијом и толико занимљивим легендама о настанку, која доприносе историји и култури града у целини. 
- Честитам Вам Дан позоришта и желим Вам да још дуго негујете и љубоморно чувате све легенде о настанку, све сјајне и бајковите приче које успешно претачете у представе, преносите на даске које живот значе и снажно утискујете у китњасте барокне ложе и у успомене свих наших суграђана који те ложе походе већ пуне 182 године.
 
Иако је позориште равноправно наклоњено и маскама туге и маскама радости, желим Вам да ове друге ипак превладају, и буду што чешће присутне, и у професионалном и у личном животу - поручио је градоначелник Зрењанина.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6249/Pozoriste_sajt_0.jpg