Gradonačelnik na radnom sastanku Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, sa predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je juče, u Novom Sadu, radnom sastanku koji je organizovao Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, a kom su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji, međunarodnih finansijskih institucija i čelnici šest lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine. 
 
Sastanak je organizovan s ciljem predstavljanja potencijala gradova i opština Zrenjanina, Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Inđije i povezivanja lokalnih samouprava s eksternim izvorima finansiranja, a prisustvovali su ambasadori ili predstavnici ambasada Rumunije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Češke, Bugarske i Albanije, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Srbiji. 
 
 
 
 
Prisutne je pozdravio direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić, predstavljajući Vojvodinu kao “Kapiju Evrope i prag Balkana” i istakavši značaj mapiranja potencijala svih 45 gradova i opštine Vojvodine i pripremanja projekata, koji će biti ukršteni sa evropskim grantovima i programima, kao i sa linijama tehničke podrške i kreditnim linijama. Fond “Evropski poslovi”, kao neke od svojih strateških prioriteta, označava upravo kreiranje zajedničkih projekata sa regionalnim i drugim evropskim partnerima, po pitanju korišćenja pretpristupnih fondova EU i saradnju sa ključnim evropskim i međunarodnim institucijama. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ocenio je jučerašnji sastanak kao značajan, jer je predstavnicima diplomatskog kora i finansijskih institucija predočeno mesto Zrenjanina, ne samo na investicionoj karti naše zemlje, već i u širim razmerama.  
- Grad Zrenjanin jedan je od lidera u državi kada je u pitanju privlačenje investicija. Gradi se nekoliko novih proizvodnih pogona, a možemo se pohvaliti i trenutno najvećim gradilištem u Srbiji, na kom „Linglong Tajer” realizuje investiciju vrednu skoro milijardu dolara, što je najveća privredna investicija ikada u našem gradu - istakao je gradonačelnik i dodao da smo pred početkom realizacije investicije koja će biti zamajac razvoja zrenjaninske privrede, budućeg auto-puta koji će Zrenjanin povezati s dva najveća grada u zemlji, Beogradom i Novim Sadom.
 
- Imamo velike razvojne potencijale, opremljenu industrijsku zonu sa više od 500 hektara zemljišta namenjenog investitorima, a taj privredni razvoj prati i intenzivna stanogradnja, koja je najbolji pokazatelj privrednih kretanja. U Zrenjaninu se gradi najviše stanova u poslednje tri decenije, mnogo je zahteva za novim lokacijama. Počeli smo, prvi put nakon više decenija, da čistimo korito Begeja i uređujemo obale, a potpisali smo i ugovor o izgradnji centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, što je kapitalna investicija i izuzetan doprinos očuvanju ekologije - naveo je gradonačelnik Salapura neke od rezultata po kojima grad Zrenjanin može da se izdvoji i bude zanimljiv investitorima iz drugih zemalja i finansijskim institucijama, u njihovim projektima, strateškim planovima i programima. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6255/novi_sad_0.jpg