Gradonačelnik primio rvača Zuraba Datunašvilija: čast nam je što u gradu imamo tako uzoran sportski kolektiv i u njemu svetske šampione

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas svetskog šampiona u rvanju, reprezentativca Srbije i člana Rvačkog kluba “Proleter”, Zuraba Datunašvilija, njegovog trenera Vojislava Trajkovića, predsednika Rvačkog saveza Srbije Željka Trajkovića i predsednika Rvačkog kluba “Proleter” Marka Stanojčića. Prijemu su prisustvovale i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
 
Zurab Datunašvili osvojio je titulu svetskog šampiona u kategoriji do 87 kg, na takmičenju održanom u glavnom gradu Norveške, Oslu. U finalnoj borbi Datunašvili je ubedljivim rezultatom 9:1 savladao protivnika iz Belorusije, Kirila Maskeviča. Na putu do finala bio je bolji od Rusa Alirzaeva 4:3, Gruzijca Gobazea 2:1 a u polufinalu Danca Bisultanova 5:1.
 
Čestitajući mu na uspehu, gradonačelnik Simo Salapura istakao je da su osvojene medalje Zuraba Datunašvilija i na svetskom i na evropskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama potvrda onoga što obeležavamo cele godine - da je Zrenjanin Evropski grad sporta za 2021. godinu.
- Kroz ovaj rezultat vidimo da u Zrenjaninu postoji duga i uspešna tradicija rvanja, da je Rvački klub “Proleter” jedan od najorganizovanijih i najuspešnijih klubova ne samo u našoj državi, već i van granica regiona i nama je čast da, uz podršku lokalne samouprave, možemo da imamo tako uzoran sportski kolektiv u gradu - rekao je gradonačelnik i posebno istakao kvalitetan stručni rad u klubu i dobru bazu među najmlađim takmičarima. 
 
 
 
- Počev od najmlađih kategorija, preko stručnog kadra, do rukovodstva, uključujući i našeg  sugrađanina Željka Trajkovića, koji vodi i nacionalni rvački savez, sve to govori da je, osim rezultata, veoma bitna i organizovanost i podrška koja postoji. Sva takmičenja u organizaciji Rvačkog saveza Srbije nekim delom se realizuju i u Zrenjaninu i ona ne samo da promovišu naš grad i rvački sport, već stvaraju novu bazu i privlače buduće šampione. U rvačkom kolektivu je mnogo dece, imamo čime da se ponosimo i verujem da ćemo i na narednim Olimpijskim igrama u Parizu imati takmičare iz našeg kluba, odnosno iz Zrenjanina - kazao je on i podsetio da je, zaključno s Olimpijskim igrama u Tokiju, Zrenjanin na najvećoj sportskoj smotri imao 66 predstavnika, sportista, trenera ili sudija, a da taj niz učešća naših sugrađana nije prekinut od 1956. godine i Olimpijade u Melburnu. 
 
 
 
- Čestitam na svim ostvarenim rezultatima i Rvačkom savezu Srbije i Rvačkom klubu “Proleter” i želim im uspeha i na narednim takmičenjima - poručio je gradonačelnik.
 
Svetski šampion Datunašvili istakao je da su mečevi u Norveškoj bili teški, ali da je on i fizički i mentalno bio odlično pripremljen, da je ostvario vredan rezultat i da se zbog toga oseća odlično. 
- Srećan sam zbog svih osvojenih medalja, jer sam ovom zlatnom medaljom uspešno okončao olimpijski ciklus i sada se pripremam za naredna takmičenja. Naredne godine startuje novi olimpijski ciklus i prvi nastup me očekuje na Svetskom prvenstvu u Beogradu, na kom ću braniti ovu titulu - rekao je on. 
 
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković istakao je da je Zurab Datunašvili, sa osvojenim zlatnim medaljama na evropskom i svetskom prvenstvu i bronzanom na Olimpijskim igrama, najozbiljniji kandidat za sportistu Srbije ove godine. Zahvalio se na podršci Grada Zrenjanina i razumevanju gradonačelnika za potrebe sporta i istaknutih sportista. 
- Pripremamo ekipu za Pariz 2024. godine i ovo nam je prva faza u tim pripremama, jer očekujemo da opet osvojimo bar jednu medalju, a pokušaćemo i dve. Zurabi je bio odličan i pokazao vrhunsku formu ove godine i mislim da je istorija doneti medalje sa tri najveća takmičenja, i to dve zlatne. Moram da istaknem i veliku podršku koju imamo u Zrenjaninu, i od lokalne samouprave i od gradonačelnika, vidi se da je on bio sportista. Nekad su najbitnija materijalna sredstva, nekad druga vrsta podrške, ali je sportska podrška veoma bitna i mi to imamo, tu vrstu razumevanja ljudi upravo po sportu - rekao je nakon današnjeg prijema u Gradskoj kući Trajković. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6248/prijem_zuravi_0.jpg