Obeležena 77. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu - obnova i briga o znamenju iz ratova dužnost i obaveza

Grad Zrenjanin obeležio je danas 77. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, evociranjem sećanja i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena borbi u Drugom svetskom ratu i prigodnom izložbom u Narodnom muzeju. 
 
Tradicionalno, obeležavanju Dana oslobođenja prisustvuju predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i danas je gost Zrenjanina bio ataše za kulturu Viktor Soboljkov, sa suprugom. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović, pomoćnice gradonačelnika Cica Vučković i Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR.
 
 
 
 
U borbama za oslobođenje grada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944. godine, živote je položilo i 220 pripadnika Crvene armije, koji počivaju u spomen-kosturnici u parku na Bagljašu. Njima je danas odata posebna počast, a vence su položili predstanik ambasade Ruske Federacije Soboljkov, čelnici Grada Zrenjanina, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević. Cveće je položeno i na spomenik Narodnom heroju Sonji Marinković i rodoljubima, koje su u leto 1941. godine na tom mestu pogubili fašisti. 
 
 
 
 
Zrenjanin je bio jedno od prvih oslobođenih gradskih naselja severno od Dunava, pre okončanja vojne operacije za oslobođenje Beograda, potom i Novog Sada. U jednom od oružanih sukoba u samom gradu, kod železničke stanice “Fabrika”, poginula su četiri pripadnika Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije. Oni su na tom mestu i sahranjeni, a kasnije preneti u zajedničku grobnicu na Bagljašu. Danas je i njima odata počast, nakon što je Grad Zrenjanin u potpunosti obnovio spomen-obeležje, kao što je to poslednjih godina učinio na još nekoliko lokacija, u gradu i u naseljenim mestima. 
 
 
 
 
Na to je ukazao i gradonačelnik Salapura, u svom obraćanju tokom ceremonije kod spomenika Žarku Zrenjaninu
- Grad Zrenjanin s pijetetom i dužnom pažnjom seća se svih svojih oslobodilaca, a briga o mestima stradanja i grobovima ruskih vojnika naša je sveta dužnost i obaveza. Baš kao što nam je dužnost i obaveza da ne dozvolimo prekrajanje istorije, i da ukazujemo na svaku pojavu diskriminacije, ekstremizma, verske ili nacionalne netrpeljivosti, koje mogu dovesti do većih sukoba i novih oblika fašizma. Podsetiću da smo u toku prošle godine obnovili dva spomen-obeležja, posvećena učesnicima i događajima iz Drugog svetskog rata - u Lukićevu i u ataru prema Mihajlovu, a  u toku su radovi na obnovi spomenika na Žitnom trgu u Zrenjaninu, gde ćemo početkom naredne godine obeležiti 80 godina od stradanja naših sugrađana. Obnovili smo i spomenike u Stajićevu, Botošu, Ečki, kao i niz spomenika posvećenih Prvom svetskom ratu, i te aktivnosti ćemo nastaviti i u narednom periodu - poručio je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković - predstavnici Srednjebanatskog okruga, Vojske Srbije - Komande garnizona Zrenjanin, gradskog odbora SUBNOR, Jevrejske opštine Zrenjanin, ruske kompanije “Borec Srbija”, koja posluje u Zrenjaninu, i Gradskog odbora Srpske napredne stranke, a počast oslobodiocima od fašizma odao je i ataše ambasade RF Viktor Soboljkov
 
Osvrnuvši se na aktuelni trenutak, gradonačelnik je dodao da ovu godišnjicu od oslobođenja dočekujemo s ponosom i na sigurnom istorijskom, ali i ekonomskom putu, te da se u Zrenjaninu realizuju kapitalne investicije i ulažu značajna sredstva u sportsku, putnu, komunalnu infrastrukturu. 
- Grade se veliki industrijski pogoni, poput kompleksa za proizvodnju pneumatika “Linglong”, otvaraju nova gradilišta stanova, što je najbolji pokazatelj povoljnih privrednih kretanja. Pred početkom smo izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda za grad Zrenjanin i izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, kao razvojne investicije od nacionalnog značaja. Zrenjanin je “Evropski grad sporta”, prvi u Srbiji sa ovakvom titulom, koja nam takođe otvara mnoga vrata u narednom periodu, ne samo sportska - istakao je Salapura i dodao da takav dinamičan razvoj, uz rešavanje višedecenijskih problema od kojih ne bežimo, obećava da će naš grad, svakom novom godišnjicom od oslobođenja, biti sve bolje i lepše mesto za život i za rad. 
 
- Tako ćemo, na najbolji način, čuvati i negovati uspomenu na naše slavne pretke, učesnike u oba svetska oslobodilačka rata - poručio je Simo Salapura
 
 
 
 
Nakon centralne svečanosti kod spomenika Žarku Zrenjaninu, prisutni su posetili Narodni muzej, gde je povodom 2. oktobra upriličena kamerna postavka “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu”, autorke Vladislave Ignjatov, višeg kustosa - istoričara Narodnog muzeja Zrenjanin. Posetili su i stalnu postavku muzeja, posvećenu tom periodu istorije grada. 
 
Program obeležavanja Dana oslobođenja nastupom su uveličali i članovi Duvačkog orkestra Muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin, pod upravom profesora Branislava Gagića.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6226/dan_oslobodjenja_2021_0.jpg