Обележена 77. годишњица ослобођења града у Другом светском рату - обнова и брига о знамењу из ратова дужност и обавеза

Град Зрењанин обележио је данас 77. годишњицу од ослобођења у Другом светском рату, евоцирањем сећања и полагањем венаца на спомен-обележја посвећена борби у Другом светском рату и пригодном изложбом у Народном музеју. 
 
Традиционално, обележавању Дана ослобођења присуствују представници амбасаде Руске Федерације у Србији и данас је гост Зрењанина био аташе за културу Виктор Собољков, са супругом. Пријему у Градској кући присуствовали су градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић, помоћнице градоначелника Цица Вучковић и Јелена Травар Миљевић, као и представници зрењанинског гарнизона Војске Србије и Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР.
 
 
 
 
У борбама за ослобођење града и средњег Баната, првих октобарских дана 1944. године, животе је положило и 220 припадника Црвене армије, који почивају у спомен-костурници у парку на Багљашу. Њима је данас одата посебна почаст, а венце су положили предстаник амбасаде Руске Федерације Собољков, челници Града Зрењанина, делегације Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину и Градског одбора СУБНОР Зрењанин. У име Града Зрењанина венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и помоћница градоначелника Јелена Травар Миљевић. Цвеће је положено и на споменик Народном хероју Соњи Маринковић и родољубима, које су у лето 1941. године на том месту погубили фашисти. 
 
 
 
 
Зрењанин је био једно од првих ослобођених градских насеља северно од Дунава, пре окончања војне операције за ослобођење Београда, потом и Новог Сада. У једном од оружаних сукоба у самом граду, код железничке станице “Фабрика”, погинула су четири припадника Другог украјинског фронта Црвене армије. Они су на том месту и сахрањени, а касније пренети у заједничку гробницу на Багљашу. Данас је и њима одата почаст, након што је Град Зрењанин у потпуности обновио спомен-обележје, као што је то последњих година учинио на још неколико локација, у граду и у насељеним местима. 
 
 
 
 
На то је указао и градоначелник Салапура, у свом обраћању током церемоније код споменика Жарку Зрењанину
- Град Зрењанин с пијететом и дужном пажњом сећа се свих својих ослободилаца, а брига о местима страдања и гробовима руских војника наша је света дужност и обавеза. Баш као што нам је дужност и обавеза да не дозволимо прекрајање историје, и да указујемо на сваку појаву дискриминације, екстремизма, верске или националне нетрпељивости, које могу довести до већих сукоба и нових облика фашизма. Подсетићу да смо у току прошле године обновили два спомен-обележја, посвећена учесницима и догађајима из Другог светског рата - у Лукићеву и у атару према Михајлову, а  у току су радови на обнови споменика на Житном тргу у Зрењанину, где ћемо почетком наредне године обележити 80 година од страдања наших суграђана. Обновили смо и споменике у Стајићеву, Ботошу, Ечки, као и низ споменика посвећених Првом светском рату, и те активности ћемо наставити и у наредном периоду - поручио је градоначелник. 
 
 
 
 
Венце на споменик Жарку Зрењанину положили су представници Града Зрењанина - градоначелник Симо Салапура, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Цица Вучковић - представници Средњебанатског округа, Војске Србије - Команде гарнизона Зрењанин, градског одбора СУБНОР, Јеврејске општине Зрењанин, руске компаније “Борец Србија”, која послује у Зрењанину, и Градског одбора Српске напредне странке, а почаст ослободиоцима од фашизма одао је и аташе амбасаде РФ Виктор Собољков
 
Осврнувши се на актуелни тренутак, градоначелник је додао да ову годишњицу од ослобођења дочекујемо с поносом и на сигурном историјском, али и економском путу, те да се у Зрењанину реализују капиталне инвестиције и улажу значајна средства у спортску, путну, комуналну инфраструктуру. 
- Граде се велики индустријски погони, попут комплекса за производњу пнеуматика “Линглонг”, отварају нова градилишта станова, што је најбољи показатељ повољних привредних кретања. Пред почетком смо изградње централног пречистача отпадних вода за град Зрењанин и изградње аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад, као развојне инвестиције од националног значаја. Зрењанин је “Европски град спорта”, први у Србији са оваквом титулом, која нам такође отвара многа врата у наредном периоду, не само спортска - истакао је Салапура и додао да такав динамичан развој, уз решавање вишедеценијских проблема од којих не бежимо, обећава да ће наш град, сваком новом годишњицом од ослобођења, бити све боље и лепше место за живот и за рад. 
 
- Тако ћемо, на најбољи начин, чувати и неговати успомену на наше славне претке, учеснике у оба светска ослободилачка рата - поручио је Симо Салапура
 
 
 
 
Након централне свечаности код споменика Жарку Зрењанину, присутни су посетили Народни музеј, где је поводом 2. октобра уприличена камерна поставка “Ослобођење Петровграда у Другом светском рату”, ауторке Владиславе Игњатов, вишег кустоса - историчара Народног музеја Зрењанин. Посетили су и сталну поставку музеја, посвећену том периоду историје града. 
 
Програм обележавања Дана ослобођења наступом су увеличали и чланови Дувачког оркестра Музичке школе “Јосиф Маринковић” Зрењанин, под управом професора Бранислава Гагића.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6226/dan_oslobodjenja_2021_0.jpg