Otvorena izložba “100 godina od proglašenja Mihajla Idvorskog Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka”

Izložba “100 godina od proglašenja Mihajla Idvorskog Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka” otrvorena je danas na Trgu slobode u Zrenjaninu. Izložbu su realizovala udruženja građana “Godina Pupina Zrenjanin” i “Zrenjaninska eksplorativa”, uz finansijsku podršku grada Zrenjanina.
 
Pored predstavnika tih udruženja, otvaranju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i rukovodioci Doma kulture “Mihajlo I. Pupin” iz Idvora i predstavnici fondacije “Mladen Selak” iz Beograda.
 
 
 
Izložbu je otvorio Svetislav Zakić, direktor Doma kulture “Mihajlo Pupin” u Idvoru, koji je naveo da je veoma teško ispričati priču o Mihajlu Pupinu i nabrojati sve ono što je učinio za našu državu i tadašnju državu, koliko je činio za pojednice.
- Mi tu priču u Idvoru pokušavamo da prezentujemo na najbolji mogući način, da naši vodiči u sat vremena, koliko traju naše ture, ispričaju što više podataka o životu Pupina, sa naglaskom na tu njegovu humanost - kazao je on i pozvao zainteresovane da dođu u Idvor .
 
 
 
Istoričar Aleksandar Radlovački - “Zrenjaninska eksplorativa”, autor izložbe, kazao je da su za izradu izložbe najviše koristili arhivsku građu Istorijskog arhiva Zrenjanina, koji je 2014. godine, u “Godini Pupina” u Zrenjaninu, realizovao još jednu izložbu čiji je autor Filip Krčmar velikodušno ustupio deo izložbe, a što je i bila polazna osnova za ovu danas otvorenu izložbu. 
 
Obraćajući se prisutnima, Santovac je podsetio da je 2014. godina bila “Godina Pupina”i da je skupštinskom odlukom tada predloženo da most koji je tada bio u fazi izgradnje, koji spaja Banat sa Novim Beogradom, što je i prihvaćeno, ponese naziv “Pupinov most”.
- Mihajlo Idvorski je pre sto godina proglašen za počasnog građanina tadašnjeg Velikog Bečkereka i ovom izložbom to obeležavamo, a ono što su činjenice jeste da naš Tehnički fakultet nosi ime našeg velikog naučnika, glavna gradska pošta u centru grada nalazi se u Pupinovoj ulici, podignute su mu i dve spomen-biste: u Aleji velikana u Karađorđevom parku i ispred fakulteta, kao i dve spomen-ploče - pored ulaza u glavnu poštu i na kući u Maloj Americi, njegovoj zadužbini koju je kupio neposredno nakon proglašenja za počasnog građanina i ustupio na korišćenje sestri Persidi Olćan i njenoj porodici - rekao je Santovac i istakao da Grad u 2022. godini planira rekonstrukciju zadužbine Pupina koja je sada u lošem stanju i da se na taj način omogući da se na tom mestu okupljaju talenti i oni koji svojim znanjem predstavljaju naš grad i budućnost našeg grada. 
 
 
 
Ivan Bošnjak, predstavnik udruženja građana “Godina Pupina” i predstavnik fondacije “Mladen Selak”, rekao je da se kontinuitet koji lik i delo Mihajla Pupina ima u Zrenjaninu sa današnjim danom ponovo stavlja na prvo mesto.
- Zahvalni smo gradu Zrenjaninu što je baš na ovom mestu, na gradskom trgu postavio ovu izložbu, mladim autorima koji su se trudili da u arhivama pronađu sve ove činjenice i da se doprinos velikog naučnika proslavi na odgovarajući način - rekao je, između ostalog Bošnjak.
 
 
 
Prisutnima se obratila i Dragica Radosav, dekan Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" i izrazila zadovoljstvo što će fakultet 2024. godine obeležiti 50 godina od kako s ponosom nosi ime našeg velikana. 
 
Tokom prepodneva, predstavnici Doma iz Idvora i autori monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”, Dragoljub Martinović i Dragoljub Cucić, uručili su Zrenjaninskoj gimnaziji paket knjiga – monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6256/izlozba_mihajlo_pupin0.jpg