Premijerno izdanje ulične trke u Ečki, u subotu, 30. oktobra - promocija sela, sporta i zdravih stilova života

Prva ulična trka u Ečki, u organizaciji Sportskog udruženja “Ulična trka Ečka” i Mesne zajednice “Ečka”, održaće se u subotu, 30. oktobra, s početkom u 16 časova i imaće međunarodni karakter, a takmičari će nastupiti u više kategorija - od dečjih trka do glavne trke, na stazi od 10 kilometara. Trčaće se kroz osam ulica, koje će, u periodu od 16 do 17.30 časova, biti zatvorene za saobraćaj, saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare.  
 
Ovom prilikom obratili su se Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina i promoterka trke, Nemanja Đurić, predstavnik Sportskog udruženja “Ulična trka Ečka” i Lučija Mendrea, sekretarka Mesne zajednice “Ečka”. 
 
 
 
Promoterka trke, nekadašnja reprezentativka naše zemlje u atletici, Vukosava Đapić Atanacković, rekla je da joj je čast i zadovoljstvo da bude deo ove manifestacije, koja takođe ima humanirani karakter i podržava akciju “Sportom za bolje sutra”. Naglasila je da trka predstavlja deo agende “Zrenjanin Evropski grad sporta 2021. godine” i da je u tom smislu dobila organizacionu podršku od strane Grada Zrenjanina.  
 
 
 
Nemanja Đurić, inače i rekreativni atletičar, rekao je da za prvu uličnu trku u Ečki vlada veliko interesovanje i da broj prijavljenih učesnika značajno prevazilazi “prva” izdanja bilo koje trke, pogotovu u manjim sredinama. Ističe da je manifestacija značajna i u cilju oživljavanja sela i da glavna ulica u Ečki, kao i prostor “Kaštela” u celini, čine veoma lep ambijent za održavanje ovakvog sportskog događaja.   
- Organizujemo u subotu dečju trku i glavnu trku, start dečje trke je u 15 časova, za sve uzraste, od predškolaca do starijih osnovaca, oni trče na trasama od 100 do 500 metara, i ja pozivam sve učenike osnovnih škola iz Zrenjanina i okoline da nam se pridruže, učešće je potpuno besplatno. Potrebno je samo da dođu kod starta trke, ispred “Kaštela”, do 14 časova, kako bi preuzeli startne paketiće. Svako dete će, po završetku trke, dobiti učesničku medalju, a najbolji od njih naći se i na pobedničkom postolju, isto kao seniori - pozvao je Đurić najmlađe učesnike trke i najavio centralni događaj. Trčaće se na trasama od 5 i 10 kilometara, kao i u štafeti 2 h 5 kilometara. 
 
- Prijavljeni su takmičari iz nekoliko država u okruženju, što je vredno pažnje, a ono što će biti zanimljivo u ovoj trci jeste da smo uveli starosne kategorije za žene i muškarce, u rasponu od pet godina, pored aspolutnih pobednika u štafetnoj kategoriji - mušku, žensku i miks kategoriju, pobednika na 5 kilometara i na 10 kilometara, a nagradićemo i najbrže trkače iz Ečke, u obe konkurencije. Nakon završetka sportskog dela priredbe, prelazimo u prostor “Kaštela”, gde će održati ceremonija proglašenja pobednika - naveo je Đurić.  
 
 
 
Lučija Mendrea, sekretarka Mesne zajednice “Ečka”, kazala je da će se trka odvijati u osam, od ukupno 26 ulica u tom naselju. Saobraćaj će u tim ulicama biti obustavljen, a u pitanju su Novosadska, Unirea, Ljubljanska, Maršala Tita, Titelska, Zagrebačka, Kumanovska i Beogradska ulica. 
- Mesna zajednica “Ečka” rado je prihvatila da učestvuje u organizaciji ove lepe sportske manifestacije, pre svega zato što manifestacija promoviše zdrave stilove života i prave vrednosti i što će doprineti promociji Ečke u širim okvirima. Meštani su zainteresovani za ovaj događaj, kao i deca iz osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev”, koja u velikom broju žele da učestvuju - rekla je ona na današnjoj konferenciji za novinare. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6258/kzn_trka_ecka0.jpg