Премијерно издање уличне трке у Ечки, у суботу, 30. октобра - промоција села, спорта и здравих стилова живота

Прва улична трка у Ечки, у организацији Спортског удружења “Улична трка Ечка” и Месне заједнице “Ечка”, одржаће се у суботу, 30. октобра, с почетком у 16 часова и имаће међународни карактер, а такмичари ће наступити у више категорија - од дечјих трка до главне трке, на стази од 10 километара. Трчаће се кроз осам улица, које ће, у периоду од 16 до 17.30 часова, бити затворене за саобраћај, саопштили су данас организатори на конференцији за новинаре.  
 
Овом приликом обратили су се Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина и промотерка трке, Немања Ђурић, представник Спортског удружења “Улична трка Ечка” и Лучија Мендреа, секретарка Месне заједнице “Ечка”. 
 
 
 
Промотерка трке, некадашња репрезентативка наше земље у атлетици, Вукосава Ђапић Атанацковић, рекла је да јој је част и задовољство да буде део ове манифестације, која такође има хуманирани карактер и подржава акцију “Спортом за боље сутра”. Нагласила је да трка представља део агенде “Зрењанин Европски град спорта 2021. године” и да је у том смислу добила организациону подршку од стране Града Зрењанина.  
 
 
 
Немања Ђурић, иначе и рекреативни атлетичар, рекао је да за прву уличну трку у Ечки влада велико интересовање и да број пријављених учесника значајно превазилази “прва” издања било које трке, поготову у мањим срединама. Истиче да је манифестација значајна и у циљу оживљавања села и да главна улица у Ечки, као и простор “Каштела” у целини, чине веома леп амбијент за одржавање оваквог спортског догађаја.   
- Организујемо у суботу дечју трку и главну трку, старт дечје трке је у 15 часова, за све узрасте, од предшколаца до старијих основаца, они трче на трасама од 100 до 500 метара, и ја позивам све ученике основних школа из Зрењанина и околине да нам се придруже, учешће је потпуно бесплатно. Потребно је само да дођу код старта трке, испред “Каштела”, до 14 часова, како би преузели стартне пакетиће. Свако дете ће, по завршетку трке, добити учесничку медаљу, а најбољи од њих наћи се и на победничком постољу, исто као сениори - позвао је Ђурић најмлађе учеснике трке и најавио централни догађај. Трчаће се на трасама од 5 и 10 километара, као и у штафети 2 х 5 километара. 
 
- Пријављени су такмичари из неколико држава у окружењу, што је вредно пажње, а оно што ће бити занимљиво у овој трци јесте да смо увели старосне категорије за жене и мушкарце, у распону од пет година, поред асполутних победника у штафетној категорији - мушку, женску и микс категорију, победника на 5 километара и на 10 километара, а наградићемо и најбрже тркаче из Ечке, у обе конкуренције. Након завршетка спортског дела приредбе, прелазимо у простор “Каштела”, где ће одржати церемонија проглашења победника - навео је Ђурић.  
 
 
 
Лучија Мендреа, секретарка Месне заједнице “Ечка”, казала је да ће се трка одвијати у осам, од укупно 26 улица у том насељу. Саобраћај ће у тим улицама бити обустављен, а у питању су Новосадска, Униреа, Љубљанска, Маршала Тита, Тителска, Загребачка, Кумановска и Београдска улица. 
- Месна заједница “Ечка” радо је прихватила да учествује у организацији ове лепе спортске манифестације, пре свега зато што манифестација промовише здраве стилове живота и праве вредности и што ће допринети промоцији Ечке у ширим оквирима. Мештани су заинтересовани за овај догађај, као и деца из основне школе “Др Александар Сабовљев”, која у великом броју желе да учествују - рекла је она на данашњој конференцији за новинаре. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6258/kzn_trka_ecka0.jpg