U prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin obeležen Međunarodni dan belog štapa

Povodom Međunarodnog dana belog štapa, zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetio je danas Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin, a svečanosti su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić, kao i članovi drugih gradskih udruženja sa kojima sarađuju.
 
Na samom početku, sekretar organizacije Radmila Marinković pročitala je ovogodišnji proglas povodom Dana belog štapa.
 
 
 
 
Saša Santovac je rekao da Grad prepoznaje važnost ove organizacije koja ukazuje na probleme i aktivnosti koje sprovode, a da je posebno važna za članove, jer tu mogu ostvariti neke od svojih potreba. 
- Potpuno razumemo i kada organizacija ima određene zahteve, jer su oni usmereni ka boljem radu organizacije, ali ono što jeste činjenica to je, kao što je rekao predsednik Atila Križik, što su mnogi objekti davno izgrađeni i dolazimo u situaciju da je potrebna rekonstrukcija, a to podrazumeva i dodatna sredstva. Sada se trudimo da sve što novo gradimo ili rekonstruišemo prilagodimo i ovim licima, kako bi se bezbedno kretala - rekao je Santovac.
 
 
 
 
Podsetio je i na akciju koju su organizovali pre nekoliko godina kada su od prostorija udruženja zajedno otišli do Gradske kuće i da je to bila prilika za suočavanje sa problemima koje svakodnevno imaju slepe i slabovide osobe, a to su, između ostalog, vozila parkirana na prelazima i pešačkim stazama. 
- Apelujem na sve građane da o tome razmisle, da li to što čine možda nekome otežava kretanje i bezbednost. Hajde svi da učinimo nešto i pomognemo slepim i slabovidim licima da hodaju bezbedno - poručio je Santovac. 
 
 
 
Predsednik Atila Križik kaže da je Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin osnovana 1948. godine, da obuhvata čitav Srednjobanatski okrug i broji 330 članova svih starosnih dobi, od dvogodišnje devojčice Magdalene, do najstarijih članova sa više od devedeset godina. 
- Brinemo i radimo sa slepim i slabovidim licima kroz radionice i edukacije koje im omogućavaju nezavisnost i samostalnost, kao i kvaliteteniji i bolji život - rekao je on.
 
Istakao je i da su najveći problemi finansijske prirode, ali da imaju nadu i obećanja gradonačelnika i njegovog zamenika će i to biti rešeno.
 
 
 
 
Pored toga, njihov, kao i problem svih slepih i slabovidih u Srbije, jeste problem zapošljavanja, a kada je reč o pristupačnosti u gradu, rekao je da situacija u Zrenjaninu nije odlična, ali da oni ukazuju na te probleme - zvučni semafori, taktilne staze.
- Ukazujemo na to Gradu i Grad to rešava kako je u mogućnosti, a za neke stvari se zakasnilo, na primer, kada je urađen centar grada nije na vreme prepoznato da bi tu bila korisna taktilna staza po kojoj bi se slepai i slabovidi kretali, dakle, treba da imamo bolju komunikaciju i vreujem da sve možemo rešiti, pošto nailazimo na dobru saradnju i razumevanje lokalne samouprave - rekao je Križik.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6250/dan_belog_stapa_2021_0.jpg