У просторијама Међуопштинске организације слепих и слабовидих Зрењанин обележен Међународни дан белог штапа

Поводом Међународног дана белог штапа, заменик градоначелника Саша Сантовац посетио је данас Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Зрењанин, а свечаности су присуствовали и начелница Средњобанатског округа Снежана Вучуревић, директор Градске народне библиотеке Милан Бјелогрлић, као и чланови других градских удружења са којима сарађују.
 
На самом почетку, секретар организације Радмила Маринковић прочитала је овогодишњи проглас поводом Дана белог штапа.
 
 
 
 
Саша Сантовац је рекао да Град препознаје важност ове организације која указује на проблеме и активности које спроводе, а да је посебно важна за чланове, јер ту могу остварити неке од својих потреба. 
- Потпуно разумемо и када организација има одређене захтеве, јер су они усмерени ка бољем раду организације, али оно што јесте чињеница то је, као што је рекао председник Атила Крижик, што су многи објекти давно изграђени и долазимо у ситуацију да је потребна реконструкција, а то подразумева и додатна средства. Сада се трудимо да све што ново градимо или реконструишемо прилагодимо и овим лицима, како би се безбедно кретала - рекао је Сантовац.
 
 
 
 
Подсетио је и на акцију коју су организовали пре неколико година када су од просторија удружења заједно отишли до Градске куће и да је то била прилика за суочавање са проблемима које свакодневно имају слепе и слабовиде особе, а то су, између осталог, возила паркирана на прелазима и пешачким стазама. 
- Апелујем на све грађане да о томе размисле, да ли то што чине можда некоме отежава кретање и безбедност. Хајде сви да учинимо нешто и помогнемо слепим и слабовидим лицима да ходају безбедно - поручио је Сантовац. 
 
 
 
Председник Атила Крижик каже да је Међуопштинска организација слепих и слабовидих Зрењанин основана 1948. године, да обухвата читав Средњобанатски округ и броји 330 чланова свих старосних доби, од двогодишње девојчице Магдалене, до најстаријих чланова са више од деведесет година. 
- Бринемо и радимо са слепим и слабовидим лицима кроз радионице и едукације које им омогућавају независност и самосталност, као и квалитетенији и бољи живот - рекао је он.
 
Истакао је и да су највећи проблеми финансијске природе, али да имају наду и обећања градоначелника и његовог заменика ће и то бити решено.
 
 
 
 
Поред тога, њихов, као и проблем свих слепих и слабовидих у Србије, јесте проблем запошљавања, а када је реч о приступачности у граду, рекао је да ситуација у Зрењанину није одлична, али да они указују на те проблеме - звучни семафори, тактилне стазе.
- Указујемо на то Граду и Град то решава како је у могућности, а за неке ствари се закаснило, на пример, када је урађен центар града није на време препознато да би ту била корисна тактилна стаза по којој би се слепаи и слабовиди кретали, дакле, треба да имамо бољу комуникацију и вреујем да све можемо решити, пошто наилазимо на добру сарадњу и разумевање локалне самоуправе - рекао је Крижик.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6250/dan_belog_stapa_2021_0.jpg