Direktor Doma zdravlja u Zrenjaninu: imunizacija trećom dozom se odvija na zadovoljavajuć način, nedostaje medicinski kadar

Direktor Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin dr Zdravko Ždrale danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je predočio trenutnu situaciju, i epidemiološku i u toj ustanovi, i osvrnuo se na probleme koji su prisutni. Rekao je da se Dom zdravlja suočava sa nedostatkom kadra. Saopštio je i da je u Dom zdravlja stigao rendgen aparat, koji će raditi u kovid-ambulanti i da je u toku prijem višeg rendgen tehničara.
- Moći ćemo odmah da u ambulanti radimo rendgen snimanje, što olakšava i ubrzava proceduru. Otvoren je i konkurs za prijem lekara, ali odziv nije naročito dobar. Dosta naših lekara je otišlo u velike centre, mnogi su na bolovanju - predočio je dr Ždrale trenutno najveći organizacioni problem s kojim se u toj ustanovi suočavaju.
 
 
 
 
Od ukupno zaposlenih u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” na bolovanju je 65 radnika, od kojih su 31 kovid pozitivni, navodi Ždrale, a ujedno se osvrnuo i na antigenska testiranja.
- Juče su testirani pacijenti sa simptomima, od čega je 98 testirano, a od toga su 38 pozitivna (od ukupnog broja testirano je 25 dece i 9 je pozitivno), dok je na PCR testirano 22 osobe, od toga je 12 pozitivno.
 
Proces vakcinacije je ocenjen kao prioritet, unutrašnji organizacioni kapaciteti Doma zdravlja podređeni su tome i čine se veliki napori da se ne zanemari redovan rad i aktivnosti na terenu. Istaknuto je da se proces vakcinacije trećom dozom odvija na zadovoljavajuć način i da uglavnom po treću dozu dolaze stariji građani.
- Vakcinacija protiv kovid-19 virusa vrši se isključivo u zgradi Stare specijalističke poliklinike Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, svakog dana od 8 do 19 časova. Na raspolaganju su vakcine proizvođača Fajzer, Sputnjik i Sinofarm (kineska), za sve tri doze. Građani se raspoređuju na četiri punkta - dva u prepodnevnoj i dva u popodnevnoj smeni. Zakazani pacijenti imaju prednost nad nezakazanim pacijentima. Treće doze vakcine se ne zakazuju, a poruka koja je prosleđena pacijentu od strane e-uprave samo je obaveštenje da je pacijent stekao pravo na treću dozu, dakle ne radi se o zakazanom terminu, naglasio je direktor i rekao je još da vakcinaciju protiv sezonskog gripa sprovodi izabrani lekar u reonskoj ambulanti, a eventualno i na vakcinalnom punktu za masovnu vakcinaciju.
 
 

Naveo je i podatke da je, zaključno sa jučerašnjim danom od početka procesa vakcinacije, ukupno vakcinisano lica protiv kovid-19 i gripa: prvom dozom 48060, drugom dozom  46382 i trećom dozom 14126, odnosno blizu 95 hiljada ljudi prvom i drugom dozom.
 
Takođe, vrši se vakcinacija građana protiv gripa na punktovima u zdravstvenim ambulantama i to kod svog izabranog lekara, pa je tako juče vakcinisano: trovalentnom vakcinom – 33 (od početka ukupno 690 doza) i četvorovalentnom vakcinom -163 (od početka ukupno 2512 doze).
 
 
 
Direktor Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” dr Zdravko Ždrale za kraj konferencije rekao je da se razmatra mogućnost da se opet osposobi hala “Medison”, kako bi se proces vakcinacije odvijao brže. Takođe, apelovao je i na mlade da se vakcinišu, jer je korona izuzetno podmukao protivnik.
- Korona ne miruje. Apelujem na mladu populaciju da se što pre vakciniše. Vakcinacijom možemo da učinimo mnogo, i treba to da uradimo, zaključio je dr Ždrale.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6275/kzn_zdrale_0.jpg