Директор Дома здравља у Зрењанину: имунизација трећом дозом се одвија на задовољавајућ начин, недостаје медицински кадар

Директор Дома здравља “Др Бошко Вребалов” Зрењанин др Здравко Ждрале данас је одржао конференцију за новинаре на којој је предочио тренутну ситуацију, и епидемиолошку и у тој установи, и осврнуо се на проблеме који су присутни. Рекао је да се Дом здравља суочава са недостатком кадра. Саопштио је и да је у Дом здравља стигао рендген апарат, који ће радити у ковид-амбуланти и да је у току пријем вишег рендген техничара.
- Моћи ћемо одмах да у амбуланти радимо рендген снимање, што олакшава и убрзава процедуру. Отворен је и конкурс за пријем лекара, али одзив није нарочито добар. Доста наших лекара је отишло у велике центре, многи су на боловању - предочио је др Ждрале тренутно највећи организациони проблем с којим се у тој установи суочавају.
 
 
 
 
Од укупно запослених у Дому здравља “Др Бошко Вребалов” на боловању је 65 радника, од којих су 31 ковид позитивни, наводи Ждрале, а уједно се осврнуо и на антигенска тестирања.
- Јуче су тестирани пацијенти са симптомима, од чега је 98 тестирано, а од тога су 38 позитивна (од укупног броја тестирано је 25 деце и 9 је позитивно), док је на ПЦР тестирано 22 особе, од тога је 12 позитивно.
 
Процес вакцинације је оцењен као приоритет, унутрашњи организациони капацитети Дома здравља подређени су томе и чине се велики напори да се не занемари редован рад и активности на терену. Истакнуто је да се процес вакцинације трећом дозом одвија на задовољавајућ начин и да углавном по трећу дозу долазе старији грађани.
- Вакцинација против ковид-19 вируса врши се искључиво у згради Старе специјалистичке поликлинике Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин, сваког дана од 8 до 19 часова. На располагању су вакцине произвођача Фајзер, Спутњик и Синофарм (кинеска), за све три дозе. Грађани се распоређују на четири пункта - два у преподневној и два у поподневној смени. Заказани пацијенти имају предност над незаказаним пацијентима. Треће дозе вакцине се не заказују, а порука која је прослеђена пацијенту од стране е-управе само је обавештење да је пацијент стекао право на трећу дозу, дакле не ради се о заказаном термину, нагласио је директор и рекао је још да вакцинацију против сезонског грипа спроводи изабрани лекар у реонској амбуланти, а евентуално и на вакциналном пункту за масовну вакцинацију.
 
 

Навео је и податке да је, закључно са јучерашњим даном од почетка процеса вакцинације, укупно вакцинисано лица против ковид-19 и грипа: првом дозом 48060, другом дозом  46382 и трећом дозом 14126, односно близу 95 хиљада људи првом и другом дозом.
 
Такође, врши се вакцинација грађана против грипа на пунктовима у здравственим амбулантама и то код свог изабраног лекара, па је тако јуче вакцинисано: тровалентном вакцином – 33 (од почетка укупно 690 доза) и четворовалентном вакцином -163 (од почетка укупно 2512 дозе).
 
 
 
Директор Дома здравља “Др Бошко Вребалов” др Здравко Ждрале за крај конференције рекао је да се разматра могућност да се опет оспособи хала “Медисон”, како би се процес вакцинације одвијао брже. Такође, апеловао је и на младе да се вакцинишу, јер је корона изузетно подмукао противник.
- Корона не мирује. Апелујем на младу популацију да се што пре вакцинише. Вакцинацијом можемо да учинимо много, и треба то да урадимо, закључио је др Ждрале.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6275/kzn_zdrale_0.jpg