U Zrenjaninu održana 2. sednica Organizacionog odbora 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV)

Gradska kuća u Zrenjaninu ugostila je u petak članove Organizacionog odbora 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV), koji su održali drugu sednicu tog tela, u sklopu priprema za najveću sportsku manifestaciju mladih Vojvodine, čiji je domaćin grad Zrenjanin, od 19. do 22. maja ove godine.
 
 
 
Sednicom su presedavali predsednik Organizacionog odbora, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i potpredsednik Odbora, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Prisustvovali su i članovi Organizacionog odbora - Aranka Binder, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Branko Vujović, viši savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Branimir Šovljanski, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, viši savetnik za opšte pravne poslove i inspekcijski nadzor, Jasmina Juras, predsednica Sportskog saveza Vojvodine, Vojin Jovančević, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina, Danijel Šebez, v.d. direktora Javne ustanove „Sportski objekti“ Zrenjanin, mr Branislav Tešić, predsednik Saveza za školski sport Vojvodine i Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine, koji je imenovan za direktora 9. SOŠOV-a.
 
 
 
Nakon održane sednice, predsednik Organizacionog odbora i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, rekao je da grad Zrenjanin ima snagu i kapacitet za organizovanje ove manifestacije.
- Danas smo razgovarali o finasijskom planu i u kojem će smeru dalje da ide kompletna organizacija, kao i šta je to do sada urađeno. Organizacija SOŠOV ide u najboljem redu  i siguran sam da će grad Zrenjanin to uraditi kako treba - rekao je Basta.
 
 
 
Potpredsednik Organizacionog odbora i gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura, podsetio je da je ovo jedna najvećih sportskih manifestacija na teritoriji Vojvodine, čiji je Zrenjanin bio domaćin dva puta -1974. i 1986. godine.
- Imajući u vidu činjenicu da smo bili Evropski grad sporta u 2021. godine, ovo je sada logičan nastavak negovanja sportske istorije, tradicije, kulture, zdravih stilova života i promovisanje sporta. Veliku zahvalnost izražavam Pokrajnskom sekretarijatu za sport i omladinu, od kog imamo i nesebičnu podršku, ne samo za ovu manifestaciju, već i u organizaciji mnogih aktivnosti na teritoriji grada Zrenjanina. Tu je i naša logistika što se tiče lokalnih sportskih organizacija – Sportskog saveza grada Zrenjanina, Savez za školski sport, Društvo pedagoga fizičke kulture, Javna ustanova „Sportski objekti“ Zrenjanin, koji su takođe uključeni u realizaciju ove značajne aktivnosti gde će biti oko 4.000 učesnika, kako takmičara, tako i profesora, delegata sudija - rekao je Salapura.
 
Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine pokrenuta je 1969. godine, a prva sportska manifestacija te vrste održana je 1970. godine u Novom Sadu, sa preko 4.500 učesnika u 11 sportova. Nakon toga održane su olimpijade u Zrenjaninu (dva puta - 1974. i 1986.), Subotici (1978.), još jednom u Novom Sadu (1982.) i Somboru (1989. godine), da bi potom usledio duži prekid, a tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin 7. SOŠOV bio ponovo Sombor. Prethodna olimpijada održana je 2018. godine u Novom Sadu, uz učešće oko 4.500 učesnika u 14 sportova. Najveća je sportska manifestacija učenika u Vojvodini, a organizuju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Savez za školski sport Vojvodine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6462/oo_sosov_18_03_2022_0.jpg