У Зрењанину одржана 2. седница Организационог одбора 9. Спортске олимпијаде школске омладине Војводине (СОШОВ)

Градска кућа у Зрењанину угостила је у петак чланове Организационог одбора 9. Спортске олимпијаде школске омладине Војводине (СОШОВ), који су одржали другу седницу тог тела, у склопу припрема за највећу спортску манифестацију младих Војводине, чији је домаћин град Зрењанин, од 19. до 22. маја ове године.
 
 
 
Седницом су преседавали председник Организационог одбора, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста и потпредседник Одбора, градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Присуствовали су и чланови Организационог одбора - Аранка Биндер, подсекретар Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Бранко Вујовић, виши саветник у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Бранимир Шовљански, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, виши саветник за опште правне послове и инспекцијски надзор, Јасмина Јурас, председница Спортског савеза Војводине, Војин Јованчевић, саветник у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, Кристина Бачић, председница Савеза за школски спорт града Зрењанина, Данијел Шебез, в.д. директора Јавне установе „Спортски објекти“ Зрењанин, мр Бранислав Тешић, председник Савеза за школски спорт Војводине и Јован Лекић, генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине, који је именован за директора 9. СОШОВ-а.
 
 
 
Након одржане седнице, председник Организационог одбора и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, рекао је да град Зрењанин има снагу и капацитет за организовање ове манифестације.
- Данас смо разговарали о финасијском плану и у којем ће смеру даље да иде комплетна организација, као и шта је то до сада урађено. Организација СОШОВ иде у најбољем реду  и сигуран сам да ће град Зрењанин то урадити како треба - рекао је Баста.
 
 
 
Потпредседник Организационог одбора и градоначелник града Зрењанина Симо Салапура, подсетио је да је ово једна највећих спортских манифестација на територији Војводине, чији је Зрењанин био домаћин два пута -1974. и 1986. године.
- Имајући у виду чињеницу да смо били Европски град спорта у 2021. године, ово је сада логичан наставак неговања спортске историје, традиције, културе, здравих стилова живота и промовисање спорта. Велику захвалност изражавам Покрајнском секретаријату за спорт и омладину, од ког имамо и несебичну подршку, не само за ову манифестацију, већ и у организацији многих активности на територији града Зрењанина. Ту је и наша логистика што се тиче локалних спортских организација – Спортског савеза града Зрењанина, Савез за школски спорт, Друштво педагога физичке културе, Јавна установа „Спортски објекти“ Зрењанин, који су такође укључени у реализацију ове значајне активности где ће бити око 4.000 учесника, како такмичара, тако и професора, делегата судија - рекао је Салапура.
 
Спортска олимпијада школске омладине Војводине покренута је 1969. године, а прва спортска манифестација те врсте одржана је 1970. године у Новом Саду, са преко 4.500 учесника у 11 спортова. Након тога одржане су олимпијаде у Зрењанину (два пута - 1974. и 1986.), Суботици (1978.), још једном у Новом Саду (1982.) и Сомбору (1989. године), да би потом уследио дужи прекид, а традиција је обновљена 2014. године, када је домаћин 7. СОШОВ био поново Сомбор. Претходна олимпијада одржана је 2018. године у Новом Саду, уз учешће око 4.500 учесника у 14 спортова. Највећа је спортска манифестација ученика у Војводини, a oрганизују је Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Савез за школски спорт Војводине.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6462/oo_sosov_18_03_2022_0.jpg