Gradonačelnik Simo Salapura otvorio 3. Internacionalni Banatski festival vina - blizu sedamdeset izlagača iz brojnih mesta širom Srbije i inostranstva

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas u  hali sportova "Zvonimir Zvonko Vujin" 3. Internacionalni Banatski festival vina na kome je učestvovalo blizu sedamdeset izlagača iz brojnih mesta širom Srbije i inostranstva, a "Vinsku himnu" otpevala je Milica Dosković. 

 

 

Otvarajući Festival i pozdravljajući izlagače i posetioce, gradonačelnik Salapura je rekao da je prvobitno zamišljeno da se manifestacija održi na otvorenom, u Karađorđevom parku i da je zbog vremenskih prilika to moralo biti izmenjeno, ali je izrazio i uverenje da će dobra, pozitivna energija i ukus vina doprineti da festival održi na najboljem nivou u našoj hali.

 

 

- Sve vas pozdravljam, u svoje lično ime, u ime Grada Zrenjanina i u ime organizatora, ali i brojnih izlagača koji su dali ogromnu energiju da se ovakve manifestacije održavaju u našem gradu i da traju. Grad Zrenjanin svakako će ih podržavati i drago nam je da se ponovo okupljamo u velikom broju i što smo u prilici da danas ugostimo goste iz drugih krajeva, a da isto tako uzvratimo posetu našim prijateljima i promovišemo naše vinare, tradiciju, privredu, ekonomiju i turističku ponudu – rekao je gradonačelnik Simo Salapura poželevši svima lep provod i da se iduće godine svi ponovo okupe u našem gradu i u još većem broju. 

 


 
Direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina najpre je svima poželeo  dobrodošlicu i istakao da su ovdašnji vinari, koji su osvajajući brojna priznanja mnogo učinili za naše podneblje, zaslužili jedan ovakav festival. 

 

 

Ispred Kulturnog centra, koji je jedan od organizatora, obratio se Goran Marinković koji je rekao da je u početku ideja festivala bila promocija domaćih vinara, vinogradara, vinski turizam, a da je danas pred nama internacionalni festival i ujedno zahvalio Gradu i gradonačelniku na svesrdnoj pomoći. 
 
Festival je izložbeno-promotivnog karaktera, a ove godine prijavile su se vinske kuće, podrumi, vinari, vinogradari, idividualni proizvodjači i udruženja iz Srbije, Crne Gore, Slovačke, Rumunije i Mađarske.

 

 

Pored njih, svoje proizvode su izložili i proizvođači hrane, začina, prirodnih proizvoda, tinktura, melema i lekovitog bilja, a kako je i najavljeno u sklopu festival biće održana i stručna predavanja u Kristalnoj dvorani, dok je za posetioce obezbeđen i zabavni i kulturno umetnički program koji će trajati do 18 sati.

 

 

Istovremeno, u okviru festivala održava se i tradicionalna manifestacija, 22. Banatske vredne ruke, u sklopu koga je dvadesetak aktiva žena iz Zrenjanina i okoline predstavile hranu i tradicionalnu kulturu našeg podneblja.

 

Manifestaciju organizuje Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija, IP Media 023, Udruženje vinara i ljubitelja vina "Taraški vinogradi" i JU "Sportski objekti", a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6503/festival_vina_2022_0.jpg