Otvoreno novo gradilište u industrijskoj zoni “Jugoistok” - proizvodne pogone gradi kompanija “MINS ELEKTRO” iz Pančeva

Još jedan investitor otvorio je gradilište u oviru industrijske zone “Jugoistok” - proizvodne kapacitete na parceli površine 9.519 kvadratnih metara gradi domaće preduzeće, “MINS ELEKTRO” d.o.o. iz Pančeva. Izvedeni su prvi radovi na izgradnji internih saobraćajnica i predstoji infrastrukturno opremanje parcele na kojoj će se graditi poslovni objekat - upravna zgrada i proizvodni objekat sa skladištem. 
 
Glavni fokus rada kompanije, osnovane 2007. godine, je izgradnja i rekonstrukcija viskonaponskih i srednjenaponskih trafo-stanica, a bavi se i proizvodnjom različitih vrsta niskonaponskih blokova za distribuciju električne energije, ormana zaštite i upravljanja, ormana automatike i kompenzacije reaktivne energije.
 
 
 
 
Kako su naveli u tom preduzeću, u budućim proizvodnim pogonima u Zrenjaninu planiraju da utrostruče proizvodnju elektro-ormana, koje trenutno proizvode samo za svoje potrebe u pogonu u Leštanima, s obzirom da je, zbog stranih investitora u Srbiji, povećana tražnja za elektro-ormanima namenjenim industrijskim postrojenjima. Elektro-ormani koji će se proizvoditi u Zrenjaninu biće namenjeni prvenstveno domaćem tržištu, s planom da se kasnije izvoze na ostala tržišta u regionu i inostranstvu.
 
Investicija će se realizovati fazno, gradnjom tri proizvodne hale, uz rok za realizaciju projekta do sredine 2026. godine, kako je naznačeno na info-tabli na gradilištu. 
 
 
 
Prvi deo industrijske zone “Jugoistok”, infarstrukturno opremljene 2010. godine sredstvima EU u iznosu od 4 miliona evra, Grada Zrenjanina od 2,2 miliona evra i Nacionalnog investicionog plana (500.000 EUR) na površini od 72 hektara, u većem delu je popunjen investitorima. Prvo je na tom prostoru proizvodnu halu podiglo zrenjaninsko preduzeće “Alpin” (2008. godine), da bi do danas u zoni izgradilo pogone ili kupilo zemljište 30 investitora. Planskim dokumentima usledilo je proširenje zone na 550 hektara, 2018. godine, što je u ovom trenutku površina namenjena investiranju koju na jednoj lokaciji, osim Zrenjanina, ne može da ponudi ni jedna lokalna samouprava u Srbiji.  
 
 
Na osnovu istraživanja koje je sproveo FDI Inteligence, najveći centar za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu, industrijska zona “Jugoistok” se 2012. godine našla na 48. mestu na listi najboljih zona sveta za investiranje. Rezultati su objavljeni u FDI magazinu “Financial Times”, a u istraživanju je učestvovalo 600 zona iz preko 120 zemalja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6492/industrijska_zona_jugoistok_render_0.jpg