Uz podršku tenisera Novaka Đokovića u okviru akcije “Posadi svoj hlad” gradu Zrenjaninu donirano je 3.500 sadnica platana

Gradu Zrenjaninu donirane su sadnice platana u sklopu akcije „Posadi svoj hlad proleće 2022. godine”, koju NVO „Zeleni razvojni centar“ iz Sremske Mitrovice organizuje u saradnji sa firmom „Legacy International“ koja je organizator teniskog ATP turnira u Beogradu. 

 

 

Uz podršku tenisera Novaka Đokovića u okviru pomenute akcije gradu Zrenjaninu je donirano 3.500 sadnica listopadne vrste - Platan koje su danas dopremljene u zadrugu Poljoprivredne škole. 

Sadnice koje su predmet donacije su dvogodišnje i poseduju odgovarajuće potvrde i sertifikate. S obzirom da je reč o mladim i krhkim sadnicama, predloženo je doškolovavanje istih, uz saradnju sa Poljoprivrednom školom iz Zrenjanina 
i JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin. 

 

 

Zadrugu su danas tim povodom posetili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, Vladimir Vujin tehnički direktor JKP “Čistoća i zelenilo”, kao i Danka Drljan Žurž iz Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave, a dočekali su ih direktor Poljoprivredne škole Vladimir Popov, profesori i učenici škole. 

 

 

Zamenik Santovac se zahvalio NVO “Zeleni razvojni centar”, a posebno teniseru Novaku Đokoviću koji je odlučio da gradove u Srbiji ozeleni.
- Zrenjaninu je dodeljeno 3.500 sadnica platana, vrste koja krasi i svetske metropole. Odlučili smo da zajedno sa našom Poljoprvrednom školom i JKP “Čistoća i zelenilo” na prostoru gde učenici te škole izvode praktičnu nastavu zadržimo ove sadnice, šest meseci, ili godinu dana, kako bi ojačale i postale reprezentativan i otporan sadni materijal, a zatim da ih zasadimo po svim delovima grada - rekao je Santovac i istakao da se na taj način nastavlja akcija ozelenjavanja grada koja će stvoriti kvalitetnije uslove življenja u našem gradu.

 


Direktor Vladimir Popov pojasnio je da će se na parceli škole raditi “školovanje platana”.
- Biljke su mlade i osetljive i mi ćemo ih postepeno prilagoditi novim uslovima i pripremiti za sadnju za sledećih godinu i po dana na njihovo konačno mesto. Na taj način pokušavamo da očuvamo što veći broj biljaka kako bi svih 3.500 stabala bilo ukras grada - rekao je Popov.

Sa učenicima te škole svih obrazovnih profila će se, kako je rekao, raditi sadnja, doškolovavanje biljaka, razvačenje sistema za navodnjavanje i đubrenje, a biće uključeni i kasnije u sadnji drveća po gradu.
- Biće to lepo iskustvo za naše učenike i profesore, spojili smo mnogo korisnih i lepih stvari - rekao je Popov. 

 


Govoreći o sadnicama Danka Drljan Žurž je navela da je reč o veoma otpornoj brzorastućoj vrsti koja dostiže visinu do 40 metara u gradskim uslovima i koja podnosi temperature i do minus 35 stepena, široke krošnje do 20 metara.

Navela je i da pri sadnji trebalo voditi računa o dubini sadnje kako ne bi došlo do podizanja parkinga, ili staza koje okružuju drvo. 

 


- U našem gradu postoji lep drvored na Bulevaru Veljka Vlahovića koji je krajem prošle godine obnovljen sadnicama platana i nadamo se da ćemo ove sadnice, kada stasaju i odškoluju se do kraja, moći da iskoristimo i na drugim lokacijama predviđenim za sadnju - kazala je ona.

Drljan Žurž je napomenula da još nije poznata lokacija na kojima će platani biti zasađeni, ali da će to biti odlučeno u saradnji sa JKP “”Čistoća i zelenilo”.

 

 

Inače, platan predstavlja omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svetskih metropola duguju deo svog šarma ovom prelepom drveću. Može doživeti starost i do 500 godina.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6514/sadnice_poljoprivredna_00.jpg