U susret 4. decembru, Danu vojnih veterana - prijem u Gradskoj kući i odavanje počasti stradalim u otadžbinskim ratovima

Dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen je u Republici Srbiji 2015. godine i od tada se obeležava svake godine, u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran. Obeležavanje Dana vojnih veterana organizuju sve jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vojne delegacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima, polažu vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije, a na prigodnim ceremonijama i akademijama evociraju se sećanja na stradale i šalju prigodne poruke. 
 
 
 
 
Kao i ranijih godina, ovim povodom je u Zrenjaninu organizovana svečanost u Gradskoj kući i upriličen prijem za predstavnike udruženja i organizacija vojnih invalida, penzionera, veterana, rezervnih vojnih starešina i članove porodica palih boraca, a potom je održana ceremonija polaganja venaca i cveća na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine.
 
Obraćajući se prisutnima u Baroknoj sali Gradske kuće, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, zamenik gradonačelnika Saša Santovac čestitao je aktivnim veteranima njihov dan i istakao da sledimo put naših heroja, naših istaknutih predaka i sugrađana kojima danas odajemo dužnu počast, i ostvarujemo njihove želje da živimo slobodno i u miru, uz brojne razvojne, privredne i životne planove.  
“Kao i svake godine, ovaj dan je prilika ne samo da položimo vence na spomen-obeležja naših heroja, već i da razgovaramo s aktivnim veteranima, pripadnicima vojske, rezervnim oficirima, da jedni druge saslušamo i pokušamo da rešimo probleme, koji su nam često zajednički. Grad Zrenjanin uvek je bio spreman da izađe u susret vašim zahtevima i potrebama, u okviru naših ingerencija, i vrata Gradske uprave uvek su vam otvorena”, poručio je zamenik gradonačelnika i dodao da veruje da je dobra i korektna saradnja obostrana i da je želja svih ne samo da se dostojno odaje počast poginulima i obeležava ovaj i drugi značajni datume, već i da aktivni veterani i učesnici ratnih sukoba, kao i vojni invalidi, imaju adekvatan status i odgovarajuću pomoć države i lokalne samouprave. 
 
 
 
 
“Tu je i zajednička aktivnost po nekim drugim pitanjima, ovoga puta bih samo pomenuo da je u toku završni deo realizacije inicijative da jedna ulica u Stajićevu ponese ime Slaviše Kepića, stradalog u ratnim sukobima 1999. godine”, kazao je Santovac. 
 
Osvrćući se na dobru saradnju između lokalne samouprave i garnizona Vojske Srbije u našem gradu, zamenik gradonačelnika rekao je da Zrenjanin ima dugu vojničku tradiciju, na koju moramo biti ponosni i ukazivati svakom prilikom. Istakao je pri tom podatak da je 17. novembra pre 104 godine srpska vojnička čizma po prvi put kročila na tlo domovine severno od Dunava, ali i da je mnogo naših sugrađana, mobilisanih u austrougarsku vojsku, prelazilo na stranu srpskih dobrovoljaca i učesnika u Prvom svetskom ratu na strani saveznika. 
 
Komandant Banatske brigade Vojske Srbije i Komande garnizona Zrenjanin pukovnik Aleksandar Dedić podsetio na događaje iz slavne srpske istorije, period balkanskih i Prvog svetskog rata, i rekao je da se odlukom predsednika Srbije i izborom 4. decembra za Dan vojnih veterana obezbeđuje istorijski kontinuitet i zahvalnost države za one koji brane svoju zemlju.  
“Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos oslobođenju otadžbine”, poručio je pukovnik Dedić. 
 
 
 
 
U ceremoniji polaganja venaca na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine učestvovale su delegacije Komande garnizona Zrenjanina, koju je predvodio pukovnik Aleksandar Dedić, Srednjobanatskog okruga, s načelnikom Predragom Rađenovićem, Grada Zrenjanina, u kojoj su bili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Snežana Vučurević i Rajko Kapelan, kao i delegacije Udruženja vojnih penzionera, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, Udruženja “Srpski ratni veterani”, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca grada Zrenjanina, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, i članovi porodica poginulih boraca.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6826/DAN_VETERANA_2022_0.jpg