У сусрет 4. децембру, Дану војних ветерана - пријем у Градској кући и одавање почасти страдалим у отаџбинским ратовима

Дан војних ветерана, 4. децембар, установљен је у Републици Србији 2015. године и од тада се обележава сваке године, у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло звање “стари ратник”, односно ветеран. Обележавање Дана војних ветерана организују све јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије. Војне делегације, у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима, полажу венце на спомен-костурнице, споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова широм Србије, а на пригодним церемонијама и академијама евоцирају се сећања на страдале и шаљу пригодне поруке. 
 
 
 
 
Као и ранијих година, овим поводом је у Зрењанину организована свечаност у Градској кући и уприличен пријем за представнике удружења и организација војних инвалида, пензионера, ветерана, резервних војних старешина и чланове породица палих бораца, а потом је одржана церемонија полагања венаца и цвећа на спомен-обележје погинулим са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-99. године.
 
Обраћајући се присутнима у Барокној сали Градске куће, у име Града Зрењанина, градоначелника Сима Салапуре и у своје лично име, заменик градоначелника Саша Сантовац честитао је активним ветеранима њихов дан и истакао да следимо пут наших хероја, наших истакнутих предака и суграђана којима данас одајемо дужну почаст, и остварујемо њихове жеље да живимо слободно и у миру, уз бројне развојне, привредне и животне планове.  
“Као и сваке године, овај дан је прилика не само да положимо венце на спомен-обележја наших хероја, већ и да разговарамо с активним ветеранима, припадницима војске, резервним официрима, да једни друге саслушамо и покушамо да решимо проблеме, који су нам често заједнички. Град Зрењанин увек је био спреман да изађе у сусрет вашим захтевима и потребама, у оквиру наших ингеренција, и врата Градске управе увек су вам отворена”, поручио је заменик градоначелника и додао да верује да је добра и коректна сарадња обострана и да је жеља свих не само да се достојно одаје почаст погинулима и обележава овај и други значајни датуме, већ и да активни ветерани и учесници ратних сукоба, као и војни инвалиди, имају адекватан статус и одговарајућу помоћ државе и локалне самоуправе. 
 
 
 
 
“Ту је и заједничка активност по неким другим питањима, овога пута бих само поменуо да је у току завршни део реализације иницијативе да једна улица у Стајићеву понесе име Славише Кепића, страдалог у ратним сукобима 1999. године”, казао је Сантовац. 
 
Осврћући се на добру сарадњу између локалне самоуправе и гарнизона Војске Србије у нашем граду, заменик градоначелника рекао је да Зрењанин има дугу војничку традицију, на коју морамо бити поносни и указивати сваком приликом. Истакао је при том податак да је 17. новембра пре 104 године српска војничка чизма по први пут крочила на тло домовине северно од Дунава, али и да је много наших суграђана, мобилисаних у аустроугарску војску, прелазило на страну српских добровољаца и учесника у Првом светском рату на страни савезника. 
 
Командант Банатске бригаде Војске Србије и Команде гарнизона Зрењанин пуковник Александар Дедић подсетио на догађаје из славне српске историје, период балканских и Првог светског рата, и рекао је да се одлуком председника Србије и избором 4. децембра за Дан војних ветерана обезбеђује историјски континуитет и захвалност државе за оне који бране своју земљу.  
“Војска Србије није и никада неће заборавити своје припаднике који су погинули, који су рањени или на било који други начин дали допринос ослобођењу отаџбине”, поручио је пуковник Дедић. 
 
 
 
 
У церемонији полагања венаца на спомен-обележје погинулим са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-99. године учествовале су делегације Команде гарнизона Зрењанина, коју је предводио пуковник Александар Дедић, Средњобанатског округа, с начелником Предрагом Рађеновићем, Града Зрењанина, у којој су били заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћници градоначелника Снежана Вучуревић и Рајко Капелан, као и делегације Удружења војних пензионера, Организације резервних војних старешина Зрењанин, Удружења “Српски ратни ветерани”, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца града Зрењанина, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, и чланови породица погинулих бораца.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6826/DAN_VETERANA_2022_0.jpg