Završen prvi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža”: naseljena mesta na teritoriji Zrenjanina čine još jedan grad, sa više od 40 hiljada stanovnika

Posetom Kleku, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura završio je prvi ciklus radnih sastanaka u svim naseljenim mestima, pod radnim nazivom “Da nam sela budu bliža”. U periodu od maja do sredine decembra, organizovao je razgovore s predstavnicima 22 mesne zajednice, posetio domaćinstva, gazdinstva ili preduzetnike koji daju primer kako se može uspešno privređivati i živeti na selu, obišao sportske i druge kolektive oko kojih se okupljaju mladi, kao i potencijale i specifičnosti u pojedinim sredinama, koje je moguće razvijati i unapređivati. 
 
 
 
 
U svakom naseljenom mestu razgovaralo se o skorašnjim završenim investicijama, ali i o problemima, planovima i mogućnostima za njihovu realizaciju. Gradonačelnik je, sublimirajući utiske o svim posetama, istakao da je stekao mnogo bolju sliku o stanju u našim selima i samim tim, biće lakše donositi odluke o prioritetima i planirati budžet za neke buduće aktivnosti u selima.
- Naseljena mesta na teritoriji grada Zrenjanina čine još jedan zaseban grad, sa više od 40 hiljada stanovnika, koliko imaju u Srbiji, primera radi i Kikinda, Zaječar ili Požarevac. Jasno je kakve su potrebe ovih naših sugrađana i koliko se zahteva ulaganja u svim oblastima, a najviše po pitanju komunalne infrastrukture. Zrenjanin je, po administrativnoj teritoriji koju zauzima, drugi grad u Republici Srbiji, a između dva naša međusobno najudaljenija naselja, Taraša i Čente, rastojanje iznosi punih 60 kilometara. Samo mreža lokalnih puteva koju grad održava meri više od 300 kilometara - naveo je gradonačelnik. 
 
 
 
 
S druge strane, po njegovim rečima, različitost naselja, njihove specifičnosti i potencijali, predstavljaju bogatstvo ove sredine.
- Osim turističkih potencijala, raznovrsnih manifestacija i različitog prirodnog okruženja, upoznali smo u selima i mnoge preduzimljive meštane, neki od njih bave se jedinstvenim zanimanjima, koji dokazuju da se na selu može dobro živeti od sopstvenog rada. U neposrednom razgovoru s njima došli smo i do nekih novih ideja kako lokalna samouprava može da pomogne unapređenju njihovih delatnosti i to će biti tema o kojoj će svakako biti još reči - kazao je. 
 
Sportske aktivnosti takođe su važan segment okupljanja mladih u selima, stoga pomoć takvim društvima i klubovima gradonačelnik vidi kao dodatnu podršku ukupnom razvoju sela. 
- Uverili smo se u nekoliko sela kako mogu da izgledaju sportski objekti i kako se, uz kvalitetan rad, stvaraju talenti koji prevazilaze lokalne sredine, a uz takve rezultate i kvalitet uvek ide i dodatna masovnost, veće intersovanje za bavljenje sportom. Zato je u ovoj oblasti važno da Grad pruži odgovarajuću podršku i ona svakako neće izostajati.   
 
 
 
 
Kako je još rekao, raduju podaci o realizovanoj akciji Ministarstva za brigu o selu, o kupovini seoskih kuća sa okućnicom, koji nagoveštavaju povratak u seoske sredine i zaustavljanje dugogodišnjeg trenda iseljavanja. Ohrabruju i zahtevi iz većine sela o potrebi otvaranja ili proširenja mlađih vrtićkih grupa u školama, gde je Grad Zrenjanin aktivno uključen. 
- Oživele su na ovaj način 42 prazne kuće u 14 naših naseljenih mesta i interesovanje i dalje postoji. Samo u Belom Blatu osam kuća steklo je nove vlasnike, koji svoju budućnost vide upravo na selu. U Kleku je izgrađena stambena zgrada iz Programa za zbrinjavanje izbgelih lica, u koju će se uskoro useliti čak 25 porodica, što donosi selu nov potencijal. Mladim roditeljima svakako puno znači i mogućnost zbrinjavanja dece mlađeg uzrasta, te smo u 15 seoskih sredina otvorili nove vrtićke grupe, a stižu zahtevi i za njihovim proširenjem - navodi gradonačelnik.  
 
 
 
 
Gradonačelnik je istakao da su pojedini problemi koji su predočeni na sastancima u selima rešeni u kratkom roku, neki zahtevaju određeno vreme i planiranje, ali ih je moguće rešiti, dok za rešavanje nekih, nažalost, lokalna samouprava nije nadležna i može samo da ukazuje na njih i posreduje ka višim nivoima vlasti. 
- Primera radi, u većini sela izražen je problem nedostatka lekara opšte prakse i medicinskog osoblja, gde smo nemoćni, jer se na otvorene oglase za zapošljavanje u našem Domu zdravlja mesecima niko ne javlja. Tu su neophodne sistemske promene na nivou države, koje se ne mogu desiti preko noći - dodaje gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
S obzirom da su s gradonačelnikom u aktivnostima “Da nam sela budu bliža” učestvovali i njegovi saradnici, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća, svako će u narednom periodu, u okviru svojih ingerencija, raditi na određenoj problematici.  
- Tokom narednog ciklusa ove aktivnosti, koji ćemo realizovati sledeće godine, verujem da ćemo našim sugrađanima u svim naseljenim mestima moći da predočimo šta je sve u međuvremenu urađeno i da zajedno planiramo naredne projekte - istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.   
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6843/KOLEGIJUM_BOTOS0.jpg