Завршен први циклус активности “Да нам села буду ближа”: насељена места на територији Зрењанина чине још један град, са више од 40 хиљада становника

Посетом Клеку, градоначелник Зрењанина Симо Салапура завршио је први циклус радних састанака у свим насељеним местима, под радним називом “Да нам села буду ближа”. У периоду од маја до средине децембра, организовао је разговоре с представницима 22 месне заједнице, посетио домаћинства, газдинства или предузетнике који дају пример како се може успешно привређивати и живети на селу, обишао спортске и друге колективе око којих се окупљају млади, као и потенцијале и специфичности у појединим срединама, које је могуће развијати и унапређивати. 
 
 
 
 
У сваком насељеном месту разговарало се о скорашњим завршеним инвестицијама, али и о проблемима, плановима и могућностима за њихову реализацију. Градоначелник је, сублимирајући утиске о свим посетама, истакао да је стекао много бољу слику о стању у нашим селима и самим тим, биће лакше доносити одлуке о приоритетима и планирати буџет за неке будуће активности у селима.
- Насељена места на територији града Зрењанина чине још један засебан град, са више од 40 хиљада становника, колико имају у Србији, примера ради и Кикинда, Зајечар или Пожаревац. Јасно је какве су потребе ових наших суграђана и колико се захтева улагања у свим областима, а највише по питању комуналне инфраструктуре. Зрењанин је, по административној територији коју заузима, други град у Републици Србији, а између два наша међусобно најудаљенија насеља, Тараша и Ченте, растојање износи пуних 60 километара. Само мрежа локалних путева коју град одржава мери више од 300 километара - навео је градоначелник. 
 
 
 
 
С друге стране, по његовим речима, различитост насеља, њихове специфичности и потенцијали, представљају богатство ове средине.
- Осим туристичких потенцијала, разноврсних манифестација и различитог природног окружења, упознали смо у селима и многе предузимљиве мештане, неки од њих баве се јединственим занимањима, који доказују да се на селу може добро живети од сопственог рада. У непосредном разговору с њима дошли смо и до неких нових идеја како локална самоуправа може да помогне унапређењу њихових делатности и то ће бити тема о којој ће свакако бити још речи - казао је. 
 
Спортске активности такође су важан сегмент окупљања младих у селима, стога помоћ таквим друштвима и клубовима градоначелник види као додатну подршку укупном развоју села. 
- Уверили смо се у неколико села како могу да изгледају спортски објекти и како се, уз квалитетан рад, стварају таленти који превазилазе локалне средине, а уз такве резултате и квалитет увек иде и додатна масовност, веће интерсовање за бављење спортом. Зато је у овој области важно да Град пружи одговарајућу подршку и она свакако неће изостајати.   
 
 
 
 
Како је још рекао, радују подаци о реализованој акцији Министарства за бригу о селу, о куповини сеоских кућа са окућницом, који наговештавају повратак у сеоске средине и заустављање дугогодишњег тренда исељавања. Охрабрују и захтеви из већине села о потреби отварања или проширења млађих вртићких група у школама, где је Град Зрењанин активно укључен. 
- Оживеле су на овај начин 42 празне куће у 14 наших насељених места и интересовање и даље постоји. Само у Белом Блату осам кућа стекло је нове власнике, који своју будућност виде управо на селу. У Клеку је изграђена стамбена зграда из Програма за збрињавање избгелих лица, у коју ће се ускоро уселити чак 25 породица, што доноси селу нов потенцијал. Младим родитељима свакако пуно значи и могућност збрињавања деце млађег узраста, те смо у 15 сеоских средина отворили нове вртићке групе, а стижу захтеви и за њиховим проширењем - наводи градоначелник.  
 
 
 
 
Градоначелник је истакао да су поједини проблеми који су предочени на састанцима у селима решени у кратком року, неки захтевају одређено време и планирање, али их је могуће решити, док за решавање неких, нажалост, локална самоуправа није надлежна и може само да указује на њих и посредује ка вишим нивоима власти. 
- Примера ради, у већини села изражен је проблем недостатка лекара опште праксе и медицинског особља, где смо немоћни, јер се на отворене огласе за запошљавање у нашем Дому здравља месецима нико не јавља. Ту су неопходне системске промене на нивоу државе, које се не могу десити преко ноћи - додаје градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
С обзиром да су с градоначелником у активностима “Да нам села буду ближа” учествовали и његови сарадници, као и представници јавних комуналних предузећа, свако ће у наредном периоду, у оквиру својих ингеренција, радити на одређеној проблематици.  
- Током наредног циклуса ове активности, који ћемо реализовати следеће године, верујем да ћемо нашим суграђанима у свим насељеним местима моћи да предочимо шта је све у међувремену урађено и да заједно планирамо наредне пројекте - истакао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.   
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6843/KOLEGIJUM_BOTOS0.jpg