“Da nam sela budu bliža”: u Perlezu otvorena nova vrtićka grupa, a stari seoski mlin će biti jedna od lokacija “Noći muzeja” 

Perlez, nekadašnje sresko mesto, među najvećim je selima na gradskoj teritoriji, privlačno i za doseljavanje, a raspolaže i vrednim kulturno-istorijskim nasleđem. U okviru posete tom selu, u nastavku aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima je posetio dve lokacije koje svedoče o prethodno navedenom - u tekućoj školskoj godini u Perlezu je, zbog velikog interesovanja, otvorena nova vrtićka grupa pri OŠ “Đura Jakšić”, a u objektu starog mašinskog mlina održaće se deo programa ovogodišnje manifestacije “Noć muzeja”. Zbirka starih mašinskih mlinova, tzv. “valjnih stolica”, u Perlezu proglašena je kulturnim dobrom (industrijskim nasleđem) Republike Srbije, a stručni nadzor nad njenom zaštitom, kao matična ustanova, preuzeo je Muzej nauke i tehnike iz Beograda.
 
 
 
 
Gradonačelnik je prethodno održao sastanak s predstavnicima mesne zajednice, na kom je bilo reči o svemu što je u selu urađeno u prethodnih godinu dana, kao i nekim predstojećim projektima. Istakao je da je Perlez među naseljima koja prednjače po građanskim inicijativama i ličnim angažovanjem meštana na različtim akcijama, kao i da je konstituisanje novog saveta mesne zajednice donelo i novu energiju i ideje.
“Uz njihove inicijative, sredstvima od donacija meštana i kroz podršku grada, učinjeno je dosta toga ka daljem razvoju Perleza. Grad Zrenjanin je sa 10 miliona dinara pomogao sanaciju i rekonstrukciju različitih objekata od interesa za meštane, mesne zajednice, vatrogasnog doma, biblioteke, kapela na grobljima, pri kraju je projekat za izgradnju kanalizacione mreže, koji smo finansirali u iznosu od 8,5 miliona dinara, urađeno je dosta i po pitanju rasvete, asfaltiranja i predstoji, na osnovu novog ugovora o javno-privatnom partnerstvu, asfaltiranje Ulice dr Radoslava Panića”, istakao je gradonačelnik i dodao da su, u tri navrata, otvarane različite jaslene i vrtićke grupe pri školi, u kojima boravi ukupno 103 dece.   
 
“Poslednja je otvorena u septembru, dakle ove školske godine, radi se o srednjoj grupi sa celodnevnim boravkom, koju pohađa 21 dete. To je takođe dobar podatak i ide u prilog našim naporima da očuvamo i razvijamo naseljena mesta”, ukazao je gradonačelnik prilikom posete školi, koju od prvog do osmog razreda pohađa 320 učenika. 
 
 
 
 
Njegove reči potvrdila je i nova predsednica Saveta MZ Perlez Dejana Marjanac, koja ističe odličnu komunikaciju s lokalnom upravom i prezadovoljna je akcijom “Da nam sela budu bliža”.
“Gradonačelnik i njegovi saradnici imaju sluha za naše probleme, i rezultat toga je da je sa prošlogodišnjeg spiska koji smo mu dostavili dosta toga urađeno, a ono što je preostalo nadamo se da će biti realizovano do sledeće ovakve posete. Kanalizacija je jedan od glavnih projekata, uz asfaltiranje jedne ulice koja je među najdužim u selu”, objašnjava ona. 
 
 
 
 
Prilikom posete starom mlinu u centru sela, gradonačelnik se uverio da se radi o objektu od velikog značaja i industrijskom nasleđu, koje je prisutno ne samo u gradu, već i u naseljenim mestima, dajući im dodatnu mogućnost promovisanja. O stanju objekta, planovima i namerama za njegovo uređenje, prisutne je informisao arhitekt Zoran Stojačić, predsednik perleskog Udruženja “Baštinar”. 
“Pet mašina koje se nalaze na galeriji prizemlja ovog mlina, Muzej nauke i tehnike proglasio je za kulturno dobro, industrijsko nasleđe od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Ta činjenica ide u prilog našoj inicijativi da se očuvano nasleđe od naših  predaka promoviše kao potencijal za održivost malih sredina. Trinaestog maja, u “Noći muzeja”, ovaj prostor koji više nikada neće biti u funkciji mlinarske proizvodnje, biće otvoren kao “Kulturna stanica Mlin” i u prizemlju preformulisan za održavanje različitih kulturnih dešavanja. Toga dana biće održan i naučno-stručni skup posvećen Dragiši Brašovanu, čuvenom arhitekti koji je, između dva rata, bio i gradski arhitekta i urbanista grada Zrenjanina i priča o njemu biće jedan od glavnih stubova kandidature Zrenjanina za status nacionalne prestonice kulture 2025. godine”, objašnjava Stojačić.    
 
 

Kulturna stanica Mlin biće u središtu kulturnih dešavanja ne samo u “Noći muzeja”, već i tokom celog dana, uz organizaciju prigodne izložbe, tribine i koncerta, kao i 20. maja, kada je u ovom ambijentu planirano otvaranje izložbe “Perlesko nasleđe porodice Karlavaris”. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6979/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_PERLEZ_0.jpg