“Да нам села буду ближа”: у Перлезу отворена нова вртићка група, а стари сеоски млин ће бити једна од локација “Ноћи музеја” 

Перлез, некадашње среско место, међу највећим је селима на градској територији, привлачно и за досељавање, а располаже и вредним културно-историјским наслеђем. У оквиру посете том селу, у наставку активности “Да нам села буду ближа”, градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима је посетио две локације које сведоче о претходно наведеном - у текућој школској години у Перлезу је, због великог интересовања, отворена нова вртићка група при ОШ “Ђура Јакшић”, а у објекту старог машинског млина одржаће се део програма овогодишње манифестације “Ноћ музеја”. Збирка старих машинских млинова, тзв. “ваљних столица”, у Перлезу проглашена је културним добром (индустријским наслеђем) Републике Србије, а стручни надзор над њеном заштитом, као матична установа, преузео је Музеј науке и технике из Београда.
 
 
 
 
Градоначелник је претходно одржао састанак с представницима месне заједнице, на ком је било речи о свему што је у селу урађено у претходних годину дана, као и неким предстојећим пројектима. Истакао је да је Перлез међу насељима која предњаче по грађанским иницијативама и личним ангажовањем мештана на различтим акцијама, као и да је конституисање новог савета месне заједнице донело и нову енергију и идеје.
“Уз њихове иницијативе, средствима од донација мештана и кроз подршку града, учињено је доста тога ка даљем развоју Перлеза. Град Зрењанин је са 10 милиона динара помогао санацију и реконструкцију различитих објеката од интереса за мештане, месне заједнице, ватрогасног дома, библиотеке, капела на гробљима, при крају је пројекат за изградњу канализационе мреже, који смо финансирали у износу од 8,5 милиона динара, урађено је доста и по питању расвете, асфалтирања и предстоји, на основу новог уговора о јавно-приватном партнерству, асфалтирање Улице др Радослава Панића”, истакао је градоначелник и додао да су, у три наврата, отваране различите јаслене и вртићке групе при школи, у којима борави укупно 103 деце.   
 
“Последња је отворена у септембру, дакле ове школске године, ради се о средњој групи са целодневним боравком, коју похађа 21 дете. То је такође добар податак и иде у прилог нашим напорима да очувамо и развијамо насељена места”, указао је градоначелник приликом посете школи, коју од првог до осмог разреда похађа 320 ученика. 
 
 
 
 
Његове речи потврдила је и нова председница Савета МЗ Перлез Дејана Марјанац, која истиче одличну комуникацију с локалном управом и презадовољна је акцијом “Да нам села буду ближа”.
“Градоначелник и његови сарадници имају слуха за наше проблеме, и резултат тога је да је са прошлогодишњег списка који смо му доставили доста тога урађено, а оно што је преостало надамо се да ће бити реализовано до следеће овакве посете. Канализација је један од главних пројеката, уз асфалтирање једне улице која је међу најдужим у селу”, објашњава она. 
 
 
 
 
Приликом посете старом млину у центру села, градоначелник се уверио да се ради о објекту од великог значаја и индустријском наслеђу, које је присутно не само у граду, већ и у насељеним местима, дајући им додатну могућност промовисања. О стању објекта, плановима и намерама за његово уређење, присутне је информисао архитект Зоран Стојачић, председник перлеског Удружења “Баштинар”. 
“Пет машина које се налазе на галерији приземља овог млина, Музеј науке и технике прогласио је за културно добро, индустријско наслеђе од посебног значаја за Републику Србију. Та чињеница иде у прилог нашој иницијативи да се очувано наслеђе од наших  предака промовише као потенцијал за одрживост малих средина. Тринаестог маја, у “Ноћи музеја”, овај простор који више никада неће бити у функцији млинарске производње, биће отворен као “Културна станица Млин” и у приземљу преформулисан за одржавање различитих културних дешавања. Тога дана биће одржан и научно-стручни скуп посвећен Драгиши Брашовану, чувеном архитекти који је, између два рата, био и градски архитекта и урбаниста града Зрењанина и прича о њему биће један од главних стубова кандидатуре Зрењанина за статус националне престонице културе 2025. године”, објашњава Стојачић.    
 
 

Културна станица Млин биће у средишту културних дешавања не само у “Ноћи музеја”, већ и током целог дана, уз организацију пригодне изложбе, трибине и концерта, као и 20. маја, када је у овом амбијенту планирано отварање изложбе “Перлеско наслеђе породице Карлаварис”. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6979/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_PERLEZ_0.jpg